Μία σημαντική φιλεργατική απόφαση,που προστατεύει το δικαίωμα στη μητρότητα εξέδωσε ο Άρειος Πάγος. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν άκυρη και καταχρηστική την απόλυση εργαζόμενης μητέρας της οποίας η σύμβαση καταγγέλθηκε μόλις έληξε το διάστημα προστασίας της μητρότητας που παρέχει ρητά η εργατική νομοθεσία, με το σκεπτικό ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας της θα μπορούσε να μείνει έγκυος και στο μέλλον.
Η εργαζόμενη, βοηθός μικροβιολόγου προσέφυγε αμέσως στη δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της λόγω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπισε υποχρεώθηκε να παραμείνει κλινήρης όλο το διάστημα της κυήσεώς της. Για το λόγο αυτό έλαβε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη άδεια για αντίστοιχες περιπτώσεις , ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της απουσίας της πληρωνόταν κανονικά.
Μετά την επιστροφή της στα καθήκοντά της και αφού συμπληρώθηκε ο χρόνος που προστατευόταν λόγω λοχείας ,αιφνιδιαστικά απολύθηκε .
Στην απόφαση τους οι αρεοπαγίτες, που ουσιαστικά επικυρώνουν την απόφαση του Εφετείου , επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι : «Τόσο η εγκυμοσύνη της ενάγουσας όσο και η γέννηση του τέκνου της και οι συνέπειες της μητρότητας σχετικά με τον χρόνο απασχόλησής της, δηλαδή να μην εργάζεται για επτά περίπου μήνες και να λαμβάνει πλήρεις αποδοχές και στη συνέχεια να εργάζεται με μειωμένο ωράριο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην μειώνονται αντίστοιχα και οι αποδοχές της, δημιούργησαν δυσαρέσκεια στον γιατρό εργοδότη της και εμπάθεια στο πρόσωπό της, λαμβανομένου υπόψη ότι λόγω της ηλικίας της υπήρχε πιθανότητα να καταστεί έγκυος στο μέλλον», με αποτέλεσμα ο γιατρός να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας της».
Για τη στοιχειοθέτηση της κρίσης τους οι ανώτατοι δικαστές επικαλούνται την «ομολογία» του ίδιου του εργοδότη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου και τα δικόγραφα, στα οποία αναφέρει ότι «στο ιατρείο μου απασχολούνται δύο ακόμη βοηθοί μικροβιολόγου, οι οποίες είναι μητέρες δύο ανήλικων παιδιών η κάθε μία και τις οποίες μάλιστα προσέλαβα μετά τη γέννηση αυτών».