Αυξήθηκαν οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων σύμφωνα με την τέταρτη κατά σειρά έκθεση για την πορεία εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, όπως τονίζει η Επιτροπή, παρά τη θετική αυτή τάση, τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ανταποκριθούν πλήρως στις δεσμεύσεις τους.
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο αναφοράς, δηλαδή μεταξύ 14 Ιουνίου και 11 Ιουλίου, ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων αυξήθηκε κατά 776 άτομα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ατόμων που μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ στους 3.056 (2.213 από την Ελλάδα και 843 από την Ιταλία), με την Κροατία να συμμετέχει στο πρόγραμμα για πρώτη φορά.
«Αν και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη και δείχνει ότι τα κράτη-μέλη εντείνουν τις προσπάθειές τους, εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του προτεινόμενου στόχου της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 6.000 ατόμων κάθε μήνα. Τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση προσφύγων από τις τρίτες χώρες, συνολικά από τον Ιούλιο του 2015 8.268 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί κυρίως από την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Είκοσι χώρες έχουν συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα επανεγκατάστασης: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς (14 Ιουνίου – 11 Ιουλίου). Από την 4η Απριλίου 2016 συνολικά 802 Σύριοι έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία προς την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των 291 που επανεγκαταστάθηκαν τον τελευταίο μήνα.
Ο αριθμός των κρατών μελών που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα έχει επίσης αυξηθεί. Σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση προόδου, εκτός από τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, στο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων έχουν λάβει επίσης μέρος η Λετονία και η Ισπανία.