Eντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη με εκπροσώπους ομοσπονδιών, σωματείων και κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας κατά τις τελευταίες συναντήσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου, αλλά και παράτασης της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής των νέων διατάξεων για τους εργαζόμενους σε επαγγέλματα που θα απενταχθούν από τη λίστα των ΒΑΕ πέραν από τις 31/12/2015.
Σύμφωνα με το μνημόνιο και τα κυβερνητικά σχέδια, περίπου 120.000 εργαζόμενοι αναμένεται να βγουν από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Θα αφορά καταρχήν το 80% των επαγγελμάτων που θα περιλαμβάνονται σε αυτή, όπως είχε προγραμματισθεί, ενώ για τα υπόλοιπα επαγγέλματα η μελέτη θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, με σκοπό συνολικά ο αριθμός όσων θα υπάγονται στα ΒΑΕ να μειωθεί στους 400.000 έως 420.000 εργαζόμενους.
Η λίστα των ΒΑΕ θα επανεξετάζεται ανά τριετία, καθώς σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα οι κλάδοι και οι ειδικότητες των ΒΑΕ δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναμικού, αντί των 538.000 εργαζομένων που υπάγονται σήμερα στο ειδικό καθεστώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός λίστας θα βρεθούν περίπου 60.000 διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται σήμερα στη βαριά βιομηχανία, στις βιομηχανίες χημικών και στις φαρμακοβιομηχανίες.
Όσοι βρεθούν εκτός λίστας θα έχουν μείωση μισθού από 50 έως 250 ευρώ μηνιαίως, θα επιβαρυνθούν με πέντε έτη εργασίας για συνταξιοδότηση, ενώ οι συντάξεις τους θα είναι μειωμένες κατά 20%.
Δεν θα επηρεαστούν όσοι συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Δηλαδή, όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ.
Όσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα διατηρήσουν τις προσαυξήσεις που είχαν στον μισθό και μελλοντικά στη σύνταξη, αναλογικά για όσο χρονικό διάστημα ήταν ενταγμένοι στα βαρέα.
Όμως, και όσοι παραμείνουν στα βαρέα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2012, συνέπεια του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος προβλέπει ότι για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους αντί του 55ου που ισχύει σήμερα και για μειωμένη το 58ο αντί του 53ου.