Την πρόθεσή του να πιέσει τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα για δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Πετράλωνα. Ο κ. Γιάγκλαντ, ταυτόχρονα, επέκρινε τις πολιτικές χωρών, όπως η Δανία και η Νορβηγία, οι οποίες βάζουν εμπόδια στην επανένωση οικογενειών και δεσμεύτηκε πως θα συνηγορήσει για την επίσπευση των διαδικασιών. «Η Ελλάδα δρα για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα», υπογράμμισε.
Η όμορφη ανακαινισμένη μονοκατοικία που φιλοξενεί 24 ασυνόδευτα παιδιά από 11 έως 17 ετών, «αποτελεί παράδειγμα για παρόμοιες δομές» τόνισε ο κ. Γιάγκλαντ, ενώ επισήμανε πως η παραμονή ανηλίκων σε κέντρα κράτησης αποτελεί απαράδεκτη πρακτική.
Στο χώρο, εκτός από τους κοιτώνες, υπάρχει κουζίνα, σαλόνι, δωμάτιο παιχνιδιού και μελέτης. Τα παιδιά, που η καταγωγή τους είναι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μάλι πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς, ενώ ένα δίνει αυτές της μέρες πανελλήνιες, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζανέττος Αντύπας, πρόεδρος του ΔΣ της Praksis, που έχει αναλάβει τη λειτουργία του ξενώνα. Η γειτονιά έχει «αγκαλιάσει» τα παιδιά, οι σχέσεις είναι άριστες, προσθέτει ο κ. Αντύπας. «Είναι εντυπωσιακό πως τα παιδιά προσαρμόζονται σε ένα νέο περιβάλλον. Πηγαίνουν στην τάξη και από την πρώτη-δεύτερη ημέρα αρχίζουν να μιλούν ελληνικά».
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), μέχρι τις 20 Απριλίου, 572 ασυνόδευτοι ανήλικοι μένουν σε δομές φιλοξενίας, ενώ 545, 47 εκ των οποίων κάτω από 14 χρονών, βρίσκονται ακόμα σε χοτ σποτ και αστυνομικά τμήματα, περιμένοντας να «αδειάσει» κρεβάτι σε κάποια δομή. Ο κ. Αντύπας συμπληρώνει πως τα νούμερα είναι μεγαλύτερα, γιατί πολλά παιδιά δεν έχουν καταγραφεί. «Θα αισθανόμουν ασφαλής», λέει ο κ. Αντύπας, «αν υπήρχαν ήδη χίλια κρεβάτια έτοιμα, καθότι η επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαρκεί από τέσσερις έως έξι μήνες», εξηγώντας πως τα περισσότερα παιδιά έχουν συγγενείς, λίγα είναι αυτά που είναι τελείως μόνα τους.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν δομές για αυτά τα παιδιά, υποστηρίζει ο κ. Αντύπας, τονίζοντας πως «στην τελευταία συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δε γίνεται καμία αναφορά σε ασυνόδευτους ανήλικους».
«Τον Απρίλιο, όταν έγιναν τα επεισόδια στη Μόρια της Λέβου, 147 ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνταν για περισσότερες από 50 μέρες σε ένα χώρο που διέμεναν 4.500 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι για 700. Μετά από κινήσεις φορέων και οργανώσεων άνοιξε η κατασκήνωση στο Μανταμάδο, τα μεταφέρθηκαν τα παιδιά εκεί, η παραχώρηση όμως λήγει αύριο και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει», περιγράφει ο κ. Αντύπας.
Μέχρι τώρα, έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκές χώρες 1.010 πρόσφυγες, ενώ βρίσκονται στη λίστα, δηλαδή έχει ξεκινήσει η γραφειοκρατική διαδικασία, για 3.500 ακόμα και 2.400 άτομα διαμένουν σε διαμερίσματα, περιμένοντας την έγκριση της μετεγκατάστασης. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζονται άλλα 1.200 διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναφέρει ο κ. Αντύπας.