Αντίστροφα μετρά ο χρόνος που η εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη θα περάσει το κατώφλι του Αρείου Πάγου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Προέδρου Βασιλικής Θάνου στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για την υπόθεση Βγενόπουλου.
Η εισαγγελική λειτουργός, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς, έχει καταγγείλει ότι δέχτηκε πιέσεις και απειλές από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για θέματα διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον οποίο κατηγορεί ότι επιχείρησε να παρέμβει στο έργο της αναφορικά με την υπόθεση του γνωστού επιχειρηματία η οποία τέθηκε στο αρχείο.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το ραντεβού της ,την ερχόμενη Δευτέρα ,με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου η Γεωργία Τσατάνη, πέρασε στην αντεπίθεση και μέσω του συνηγόρου της Θέμη Σοφού, κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο με την οποία «θέτει εαυτόν στην κρίση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και εγείρει ζητήματα μεροληπτικής στάσης και ως εκ τούτου εξαίρεσης της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου ».
Στην αναφορά της η κ. Τσατάνη ζητεί να περάσει στα χέρια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η πειθαρχική έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου και να μπουν στο μικροσκόπιο όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Όπως αναφέρεται στην αναφορά «…ζητώ όπως, ως ιεραρχικά προϊσταμένη, ενεργήσετε σύμφωνα με νόμον, ώστε να πιστοποιηθεί και ενδοϋπηρεσιακώς το σύννομον (ή μη) των ενεργειών της κ. Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών κ. Γεωργίας Τσατάνη, αλλά και της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου, και των κ. Ιωάννη Αγγελή, Εισαγγελέως Εφετών, και κ. Ελένης Ράϊκου, Αντεισαγγελέως Εφετών Διαφθοράς, καθώς και όλων των εξετασθέντων εισαγγελικών λειτουργών ως μαρτύρων, κληθέντων από την κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά και για παν θέμα που εκθέτει απομειωτικώς την επί δεκαετίες άσπιλον υπηρεσιακή ιδιότητα και την προσωπικότητα της κ. Γεωργίας Τσατάνη και εις το πρόσωπόν της την ενιαίαν εισαγγελική υπηρεσίαν, έστω και υπονοηματικώς «εκ συμπτώσεως», επιλυομένων, κατά παράκλησιν και των δικονομικών και ουσιαστικών παραμέτρων της υπηρεσιακής εκπληρώσεως του ανατεθέντος από εσάς καθήκοντός της, εξ επόψεως εσωτερικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς εννόμου τάξεως, την οποία ως ιεραρχικώς κατωτέρα σεμνύνεται να σας υποδείξει, επαφιέμενη εις την τιμίαν κρίσιν σας και την κρίσιν οιουδήποτε ανωτέρου βαθμού συναδέλφου».
Επικαλείται, μάλιστα, την ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση και υπογραμμίζει πως υπάρχουν υπόνοιες για παραβίαση της μυστικότητας της διαδικασίας. Επιπλέον, στην αναφορά γίνεται λόγος για αναρμοδιότητα της προέδρου του Αρείου Πάγου ενώ χαρακτηρίζεται αόριστη η κλήση που έλαβε η εισαγγελική λειτουργός καθώς, όπως λέει , δεν εξειδικεύεται σε αυτή τι της αποδίδεται. Μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός, ότι η κ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, παρέδωσε στην κ. Γεωργία Τσατάνη, Εισαγγελέα Εφετών, συνοδευτικώς προς την ανωτέρω επιστολή – κλήση της, έγγραφα και ένορκες καταθέσεις, πλην όμως δεν εξειδικεύει στην εν λόγω κλήση τι είναι αυτό που αποδίδεται στην κ. Γεωργία Τσατάνη, ώστε να ήταν ούτως εις θέσιν να απαντήσει, σε μια σαφώς ορισμένη αιτίαση, που «αποδίδεται» στο πρόσωπό της. Σύμφωνα δε με τα άρ. 90 και 91 του Ν. 1756/1988 ορίζονται τα εξής πειθαρχικά παραπτώματα, και ως εκ της αοριστίας της κλήσεως, δεν είναι υποχρεωμένη να εξετάσει / απαντήσει καθ΄ υπόθεσιν σε όλα εξ αυτών». Η εισαγγελέας θεωρεί πως πρέπει να εξαιρεθεί η κ. Θάνου από την διενέργεια της έρευνας διότι , όπως αναφέρει, διέταξε η ίδια την έρευνα και σύμφωνα με το άρ. 97 παρ. 5 Ν. 1756/1988 δεν μπορούν να μετάσχουν σε πειθαρχικό συμβούλιο ή δικαστήριο για την εκδίκαση ορισμένης πειθαρχικής υπόθεσης: «εκείνοι που έχουν ασκήσει την πειθαρχική δίωξη ή έχουν ενεργήσει ανάκριση στην ίδια πειθαρχική υπόθεση». Μετά την εξέλιξη αυτή νομικοί κύκλοι θεωρούν δεδομένο πως η κ. Τσατάνη θα ζητήσει την εξαίρεση της κ. Θάνου από την έρευνα την οποία λόγω της σοβαρότητας της επέλεξε να διενεργήσει η ίδια.
Σε ανακοίνωση του ο δικηγόρος Θέμης Σοφός , μεταξύ άλλων, τονίζει: «Κακώς δίνεται πολιτικό χρώμα στην συγκεκριμένη διαμάχη. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αρχή. Οι υψηλοί τόνοι και η πόλωση που επιχειρείται από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου τις τελευταίες ημέρες και αναφέρομαι σε όλες τις πλευρές μάλλον αποπροσανατολίζει αντί να βοηθήσει τον λαό. Καλό θα ήταν οι υπουργοί να εγκύψουν στα προβλήματα του δοκιμασμένου ελληνικού λαού και παράλληλα η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα την δουλειά της. Το ίδιο ισχύει και για τους λειτουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Παράλληλα , ο δικηγόρος αναφερόμενος στην εντολέα του λέει: «Η κ. Τσατάνη μένει σε ένα δυάρι στην Ιπποκράτους κι εκεί παραμένει 35 χρόνια μετά. Εναντίον της δεν έχει υπάρξει ούτε μια μομφή και πρέπει να κριθεί, όχι όμως χάριν εντυπώσεων ως βορρά στην αρένα του Κολοσσαίου. Καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και λογοδοτεί για αυτές. Η κ. Τσατάνη αντίστοιχα από την πρώτη στιγμή που αμφισβητήθηκε έθεσε εαυτόν στην διάθεση των αρμοδίων οργάνων και το ίδιο πράττει και τώρα».