Την άνοιξη του 2012 θα αποκτήσει τελικά μουσουλμανικό τέμενος η Αθήνα για την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων περίπου 30.000 μουσουλμάνων που κατοικούν στην πρωτεύουσα.
Ύστερα από συζητήσεις και προσπάθειες να λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα που χρονολογούνται από το 1983, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για να προχωρήσει στη διαμόρφωση μουσουλμανικού τεμένους στην πρώην ναυτική βάση του Βοτανικού στον Ελαιώνα. Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις», του οποίου ολοκληρώνεται η συζήτηση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στους κοινόχρηστους χώρους στην περιοχή του Ελαιώνα προβλέπεται σε ποσοστό μέχρι 5% μεταξύ άλλων και η άσκηση θρησκευτικών λειτουργιών. Το μουσουλμανικό Τέμενος θα διαμορφωθεί στο κτίριο της παλαιάς βάσης ναυτικού στον Βοτανικό, το οποίο θα ανακατασκευαστεί. Επίσης θα δημιουργηθούν και υποστηρικτικοί χώροι (χώροι υγιεινής) σε υφιστάμενα κτίρια.
Ο προαύλειος χώρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», θα παραμείνει χώρος πρασίνου, ενώ δεν επιτρέπεται η κατασκευή άλλων οικημάτων για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Το κόστος ανακατασκευής του κτιρίου που είχε υπολογιστεί σε 15 εκ. ευρώ αρχικά θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 60%. Το τζαμί θα μπορεί να υποδεχτεί 350 πιστούς.
Η μελέτη για την εγκατάσταση και κατασκευή του τεμένους θα γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών, ενώ την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την κατασκευή του κτιρίου θα αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει με κρατικά κονδύλια, ενώ δεν θα επιτραπεί η ανέγερση μιναρέ. Η κατασκευή μιναρέ δίπλα στα μουσουλμανικά τεμένη αποτελεί σημείο αναφοράς των ναών μέσω του οποίου δηλώνουν από μακριά την ύπαρξη λατρευτικού χώρου. Το σχέδιο ανακατασκευής του κτιρίου για τη δημιουργία τζαμιού δεν περιλαμβάνει την κατασκευή μιναρέ για να υπάρχει αρμονία με τον γύρω χώρο.
Η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί χρηματοδότηση και οικονομικές προσφορές από ξένους φορείς, για να αποφύγει την εμπλοκή φονταμενταλιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, η απουσία κρατικού ελέγχου στη χρηματοδότηση και λειτουργία λατρευτικών χώρων των μουσουλμάνων σε χώρες της Ε.Ε. οδήγησε στην παρείσφρηση και εξάπλωση ακραίων στοιχείων στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ευρώπης με αφορμή τη χρηματοδότηση ναών, στον βαθμό που κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αφήσει στην “ιδιωτική” πρωτοβουλία το έργο, αρνούμενες να δαπανήσουν κρατικά κονδύλια.
Η κυριότητα του κτιρίου που θα διαμορφωθεί σε μουσουλμανικό τέμενος θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και θα παραχωρηθεί η χρήση του στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, που συστάθηκε με νόμο του 2006. Θα αποτελείται από επτά μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα προτείνονται από αναγνωρισμένα, έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία και πέντε θα είναι Ελληνες κρατικοί λειτουργοί. Στο τέμενος θα τοποθετηθεί ιμάμης, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του υπουργείου, ο οποίος θα έχει διετή θητεία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στον Ελαιώνα το αργότερο σε 6 μήνες.