Με τίτλο «Ποτέ ξανά. 73 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 20 Μαρτίου, σιωπηρή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Αφετηρία της πορείας θα είναι, στις 11:30 το πρωί, η πλατεία Ελευθερίας και τερματισμός ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, εκεί όπου θα πραγματοποιηθούν -μεταξύ άλλων- ομιλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, του δημάρχου Τελ Αβίβ Ρον Χουλντάι και του προέδρου της πορείας των ζώντων.
Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο τρένο θανάτου με προορισμό το στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς αναχωρούσε από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας σ’ ένα ταξίδι -χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους- περίπου 2.800 Εβραίους της πόλης.
«Η πορεία μνήμης έχει την έννοια της υπενθύμισης της φόρτωσης των Εβραίων συμπολιτών μας στα τρένα για το Άουσβιτς, στις νέες γενιές που δεν τα μαθαίνουν αυτά μέσα από τα βιβλία. Πρέπει να είναι ημέρα θλίψης», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο δημαρχείο.
Η σιωπηρή πορεία διοργανώνεται για 4η χρονιά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ φέτος συμμετέχουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, αφού επισήμανε πως «για χιλιάδες χρόνια η εβραϊκή παρουσία είναι συνυφασμένη με τη Θεσσαλονίκη», προσέθεσε πως φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κυριακής, 20 Μαρτίου, θα τοποθετηθεί ένας δείκτης μνήμης για τη συνοικία Βαρόνου Χιρς και τα χιλιάδες θύματα.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής, Περικλής Μήτκας, υποστήριξε πως «τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να διαμορφώνουν πολίτες που σέβονται τη δημοκρατία και τις ιδιαιτερότητες και γνωρίζουν καλά την ιστορία της πόλης» και στάθηκε στην επαναλειτουργία της έδρας Εβραϊκών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Η καθηγήτρια, Στέλλα Δρούγου, εκ μέρους του Διεθνούς Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην προσωπική της ιστορία, τονίζοντας πως η γιαγιά της χάθηκε στο Άουσβιτς, ενώ η μητέρα της σώθηκε από τους Γερμανούς διότι κρυβόταν για δύο χρόνια σε σπίτια γειτόνων. «Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ μεγάλη ιστορία και από αυτή την ιστορία αντλεί τη δύναμη της», υπογράμμισε η κ. Δρούγου.