Δεκαοκτώ παλέτες με περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη ιατρικού υλικού, προσφορά Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και Γερμανών πολιτών, παρέλαβε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας.
Η νταλίκα που τα μετέφερε έφτασε χθες στον Καπνικό Σταθμό της Κατερίνης και ο Μάρτιν, ένα από τα τρία άτομα που ανέλαβαν τη μεταφορά, δήλωσε με σπαστά ελληνικά ότι αν χρειαστεί θα ξανάρθει άλλες εκατό φορές.
Τα λόγια του μεταφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ηλίας Τσολακίδης, από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης, ο οποίος μιλά για μια πρωτοβουλία Ελλήνων μεταναστών δεύτερης γενιάς και για μια προσφορά πολιτών της πόλης του Μπόχουμ αλλά και γερμανικής εταιρείας που στο παρελθόν συνεργαζόταν με ελληνικές. Εξάλλου, υπογραμμίζει ότι άλλο είναι η πολιτική και άλλο οι σχέσεις των λαών μεταξύ τους.
«Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Γεράσιμο Μιάρη, ο οποίος κατοικεί στο Μπόχουμ και κατάγεται από την Κέρκυρα. Ανήκει και αυτός στη δεύτερη γενιά μεταναστών που έμεινε στη Γερμανία και δεν πρόκειται να γυρίσει ποτέ στην Ελλάδα. Είναι, όμως, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του δυναμικού των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στη χώρα» σημειώνει ο κ. Τσολακίδης. Για τον Γεράσιμο, αναφέρει ότι διάβασε στην εφημερίδα για μία άλλη πρωτοβουλία πολιτών στο Αμβούργο και έτσι ήρθε σε επικοινωνία με την Καλλιόπη Μπραντστάτερ, η οποία κατάγεται από την Κατερίνη και έχει προσφέρει πολλές φορές στο παρελθόν φάρμακα στο Κοινωνικό Φαρμακείο της πόλης.
«Μαζί συνεννοήθηκαν και αποφάσισαν να συγκεντρώσουν ιατρικό υλικό για να βοηθήσουν διάφορα κοινωνικά ιατρεία στην Ελλάδα. Συνειδητά διάλεξαν να μην παραδώσουν το υλικό σε κάποιο κρατικό φορέα, αλλά σε μία ομάδα πολιτών και έτσι διάλεξαν την Εθελοντική Ομάδα Δράσης του Νομού Πιερίας» προσθέτει.
Το φορτίο περιλαμβάνει ολοκαίνουριο ιατρικό υλικό και περισσότερα από τετρακόσια διαφορετικά είδη, από καλύμματα χειρουργείου και γάντια μέχρι ορούς, γάζες και ενέσεις. Τις επόμενες ημέρες όλα αυτά θα καταχωρηθούν σε μία βάση δεδομένων μέσω ειδικού λογισμικού που έχει αναπτύξει η Εθελοντική Ομάδα. Την προσπάθεια θα στελεχώσουν γιατροί και φαρμακοποιοί από την περιοχή της Κατερίνης, οι οποίοι έχουν κληθεί να συνδράμουν εθελοντικά προκειμένου να δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος φορέας θα μπορεί να μπαίνει με κωδικό για να αναζητήσει τα είδη που χρειάζεται.
«Εκεί θα βρίσκεται όλη η λίστα και κάθε προϊόν θα συνοδεύεται από μία περιγραφή στη διεθνή ορολογία, και στα ελληνικά και από φωτογραφίες. Κάθε νοσοκομείο, κάθε κοινωνικό ιατρείο ή φαρμακείο θα μπορεί να ζητήσει και να λάβει υλικά, όχι όμως σε ποσότητες πάνω από το 10% κάθε είδους, με στόχο η διανομή να γίνει τουλάχιστον σε δέκα διαφορετικούς φορείς» εξηγεί ο κ. Τσολακίδης και γνωστοποιεί ότι η ιστοσελίδα αυτή εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Φεβρουαρίου. «Το ενδιαφέρον είναι, ήδη, μεγάλο και η δράση ενδεικτική του δυναμισμού των εθελοντών και της αλληλεγγύης των πολιτών» προσθέτει χαρακτηριστικά.