«Θα κάνουμε αγιασμό στον δρόμο» επισημαίνει το μέλος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θ. Κοτσιφάκης, προαναγγέλοντας σειρά κινητοποιήσεων με το πρώτο… κουδούνι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία».
Η επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν την απόγνωση χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι διαπιστώνοντας ότι ο μισθός τους διαρκώς συρρικνώνεται, κάνουν χρήση όλων των δικαιωμάτων τους.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για σύνταξη ανέρχονται σε 10.000, ενώ οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι 600 και μάλιστα μόνο σε ορισμένες ειδικότητες.
Με τον τίτλο «Ντροπή και αίσχος» η ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή επιδομάτων και στους εκπαιδευτικούς.
«Αποφάσισαν να περικόψουν ακόμη 50 ευρώ τον μήνα, πέρα από τις άλλες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από τους “υψηλόμισθους” εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αμείβονται με 1.000 ευρώ τον μήνα και αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις οδηγούνται στην εξαθλίωση και τη φτώχεια.
Στην απόφαση αυτή μόνο οι λέξεις αίσχος και ντροπή ταιριάζουν. Για τον περήφανο κλάδο των εκπαιδευτικών υπάρχει ένα και μοναδικό χρέος, αυτό του αγώνα, και σίγουρα θα δώσει πάλι την απάντηση, όπως έκανε και το 2006, για να ανατραπούν οι βίαιες και άδικες περικοπές στους πενιχρούς μισθούς μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι τα σχολεία, εξαιτίας της ανάλγητης και άδικης κυβερνητικής πολιτικής, δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβρη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Οι συνδικαλιστές του κλάδου υπολογίζουν ότι με τα νέα μέτρα και με τη μείωση του αφορολόγητου και την έκτακτη εισφορά οι εκπαιδευτικοί χάνουν άλλους δύο μισθούς από το ετήσιο εισόδημα του 2011, ενώ το σύνολο της μείωσης των εισοδημάτων τους φθάνει στο 25%.