«Αυτά που είδα στη Σκάλα Συκαμνιάς δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι δικό μου προσωπικό πρόβλημα ως Ευρωπαίου πολίτη, ως ανθρώπου, ως πολιτικού της κοινής πατρίδας της Ευρώπης. Η κατάσταση που είδα εδώ δεν μπορεί να υπάρχει σε ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας προσβάλει ως Ευρώπη, μας προσβάλει ως ανθρώπους». Αυτά δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Βιτένις Αντρουκάιτις, αρμόδιος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, ο οποίος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα τη Σκάλα Συκαμνιάς.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την εικόνα των πλαστικών λεμβών που έφτασαν εκείνη την ώρα από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια στη θέση Πλάτανος, όπου εθελοντές έδιναν μάχη πραγματικά για την πρώτη περίθαλψη των προσφύγων.
Και αυτό έκανε τον Βιτένις Αντρουκάιτις να πει στη δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είμαι περήφανος γι’ αυτόν τον κόσμο είμαι περήφανος για τους πολίτες αυτού του νησιού, για τους γιατρούς, για τους εθελοντές, όλους αυτούς που είναι εδώ έτοιμοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Είδα ότι οι πρόσφυγες έρχονται σε άθλια κατάσταση, κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι, τραυματισμένοι, με μικρά παιδιά γεμάτοι πόνο. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τον πόνο αυτών των ανθρώπων, αλλά και το συναίσθημα που νιώθει κανείς βλέποντας αυτή την καταστροφή. Προπάντων, όμως, την ελπίδα που γεννά για την Ευρώπη όλο αυτό το κίνημα αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων –εθελοντών που σπεύδουν να βοηθήσουν».
Όπως είπε ο κ. Αντρουικάιτις, θα μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάγκη όλα τα κράτη της Ένωσης να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διαπίστωσε. Όπως υποστήριξε, «η Συκαμνιά είναι ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μόνο τμήμα της Ελλάδας, είναι ένα κομμάτι μας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος εδώ, ενδιαφέρει το ίδιο τους πολίτες της Βουδαπέστης, της Βαρσοβίας, σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αλλά και όλοι οι βουλευτές θα έπρεπε ίσως να έρθουν εδώ. Τους καλώ να έρθουν εδώ για λίγο να βοηθήσουν τις τραγικές συνθήκες, να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν αυτές οι τραγικές συνθήκες. Χρειαζόμαστε να υπάρξουν άμεσες λύσεις τώρα».
Και ο Ευρωπαίος επίτροπος κατέληξε τη δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λέγοντας: «Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα βήματα που πρέπει να υπάρξουν για τη σωτηρία των προσφύγων, για το ότι οι ιατρικές ομάδες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιδράσουν και να τους περιθάλψουν, να σώσουν τις ζωές των μικρών παιδιών. Πρέπει όμως να συζητήσουμε και για την ανάγκη ύπαρξης βοήθειας, ασθενοφόρα, υλικά διάσωσης, εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό. Και αυτό το υλικό πρέπει να είναι πολύ γιατί κάθε μέρα βλέπει κανείς εκατοντάδες και εκατοντάδες ανθρώπων να έρχονται. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί τώρα» κατέληξε.
Ο Βιτένις Αντρουκάιτις έφθασε στη Μυτιλήνη αργά το μεσημέρι. Αρχικά επισκέφθηκε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Μυτιλήνης, όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους πρόσφυγες σε 24ωρη βάση, και ενημερώθηκε από τον διευθυντή του, γιατρό Μιχάλη Χατζηγιάννη, για τις προσπάθειες γιατρών και προσωπικού να ανταπεξέλθουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη χιλιάδων ανθρώπων. Ιδιαίτερα επέστησε την ανάγκη συντονισμού ώστε να αξιοποιούνται τα μέγιστα οι δομές υγείας στο νησί σε όφελος και της τοπικής κοινωνίας.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον καταυλισμό – Κέντρο Υποδοχής της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμνιά. Εκεί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Γιώργο Σαρόγλου, ο οποίος και τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και την ανάγκη στήριξης τόσο της περίθαλψης των προσφύγων όσο και της τοπικής κοινωνίας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος με μια θερμή αγκαλιά και μια θερμή χειραψία ευχαρίστησε δημόσια τον εκπρόσωπο των κατοίκων της περιοχής, σημειώνοντας ότι η ανεκτικότητα στο πρόβλημα, αλλά προπάντων η αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες έχουν κάνει περήφανους τους Ευρωπαίους πολίτες, που διαπιστώνουν «πόσο οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκουν εφαρμογή σε ετούτο τον τόπο στην άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο κ. Αντρουκάιτις επισκέφθηκε τις δομές που λειτουργούν στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων στη Μόρια.