Αιμορραγία σε μωρό, λίγες ώρες μετά τη γέννησή του λόγω ακαταλληλότητας του κλιπ ομφαλίου λώρου που διέθετε το νοσοκομείο, κατήγγειλε ο παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, Δημήτρης Αδαμίδης, χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. «Για 10 λεπτά (σεντς) οικονομία κινδυνεύει η ζωή ενός νεογνού», πρόσθεσε.

Η αιμορραγία έγινε άμεσα αντιληπτή από τον γυναικολόγο που εξέταζε τη μητέρα του νεογνού, στο οποίο τοποθετήθηκε δεύτερο κλιπ και στη συνέχεια τρίτο αφού όλα ήταν ελαττωματικά, πρόσθεσε ο Δημ. Αδαμίδης: «Παρέλαβα ένα παιδί σε λίμνη αίματος, σε προθανάτιο στάδιο».

Το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 25 Ιουνίου ήταν το πρώτο από τρία όμοια περιστατικά που έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές νεογνών, όπως ανέφερε ο Δημ. Αδαμίδης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ενημερωθεί, όπως αναφέρεται στη «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», αρχικά προφορικώς στις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια γραπτώς τον Μάρτιο για «ακατάλληλα έως επικίνδυνα για χρήση στους ασθενείς υγειονομικά υλικά καθημερινής χρήσης», υποστήριξε.

Στο σχετικό έγγραφο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης προς τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και το επιστημονικό συμβούλιο αναφέρονται μεταξύ άλλων «ακατάλληλων υλικών» τα «κλιπ ομφαλίου λώρου, μεγάλο ποσοστό των οποίων δεν ασφαλίζουν σωστά με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να κινδυνεύουν τα νεογνά από αιμορραγία. Το προσωπικό συχνά αναγκάζεται να τοποθετεί και 2ο μανταλάκι».

Στο ίδιο έγγραφο οι γιατροί αναφέρουν: «Τα υλικά αυτά είναι κάκιστης ποιότητας, απαράδεκτα για χρήση και επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών. Τυχόν μικρότερο κόστος τους δεν δικαιολογεί τη χρήση τους ούτε από οικονομική σκοπιά: το κόστος αντιμετώπισης ενός μόνο περιστατικού σηψαιμίας χειρουργημένου ασθενούς ή αιμορραγίας νεογνού, ή διασποράς ανθεκτικού μικροβίου σε νοσηλευόμενο υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομία από τη χρήση τέτοιων υλικών».

Σημειώνεται ότι ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Αθ. Μπαμπαλίδης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι διετάχθη ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία από την οποία προήλθε η επιπλοκή στο νεογνό.