Στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων εντάχθηκε η Σητεία Λασιθίου. Πρόκειται για το δεύτερο Γεωπάρκο μαζί με τον Ψηλορείτη στην Περιφέρεια Κρήτης.
Η απόφαση ένταξης του Γεωπάρκου Σητείας επικυρώθηκε, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, από την Περιφέρεια Κρήτης κατά τη διάρκεια της 36ης συνεδρίασης της Συντονιστικού οργάνου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Γεωπάρκων από όλη την Ευρώπη, στα πλαίσια του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Rokua της Φινλανδίας.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακοίνωση έγινε κατά την τελική λήξη του13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων από τον Δρ. Νικόλαο Ζούρο πρόεδρο του GGN Association, Συντονιστή του EGN και Διευθυντή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ το δίπλωμα για την έγκριση του γεωπάρκου παρέλαβε ο Βαγγέλης Περράκης υπεύθυνος γεωπάρκου Σητείας παρόντων των: κ. Krökki Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Διευθυντή του Rokua Geopark, Jari Nenonen από την Γεωλογική Υπηρεσία της Φινλανδίας / Rokua Geopark.
Ο φάκελος υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας υποβλήθηκε το Νοεμβρίου 2014 στην αρμόδια Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στην UNESCO, απ τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ), υπεύθυνο φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σητείας, ενώ την προσπάθεια ενίσχυσαν με την υποστήριξη τους οι τοπικοί φορείς της Σητείας, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, η ΚΔ Εφορείας Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ.ά.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης η τελική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας περιλάμβανε τη λεπτομερή συζήτηση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, μετά την πρόσφατη επιτόπια επίσκεψή τους στη Σητεία στην οποία συμμετείχαν ο Δρ. Andrea Schueller από το Γεωπάρκο Vulkaneifel της Γερμανίας και ο Δρ. Yuan Zheng.
Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Λεωνίδας Τερζής Σε δήλωση του, τόνισε ότι «μετά από αυτήν την πολύ μεγάλη Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αναγνώριση της Σητείας, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε είναι πολλές και θα κάνουμε ότι απαιτείται για να ανταποκριθούμε σε αυτές» Επίσης ευχαρίστησε όλους εκείνους που πίστεψαν και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του την προσπάθεια του Δήμου Σητείας για την ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
Να σημειωθεί, τέλος, η Σητεία, είναι το δεύτερο γεωπάρκο μετά τον Ψηλορείτη στην Περιφέρεια Κρήτης και το πέμπτο που βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ η ένταξη του στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αποτελεί για μια διεθνή αναγνώριση με την οποία, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς ,η Κρήτη μπαίνει για τα καλά στο χάρτη του παγκόσμιου γεωτουρισμού και η ένταξη αυτή αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, στην τοπική οικονομία, στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων.