Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Wikipedia, της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων οι βασικές αρχές της συλλογικής αυτής εγκυκλοπαίδειας καθώς και εμπειρίες από τη συγγραφή λημμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική έκδοση της Wikipedia (Βικιπαίδεια).
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας μέσω της συμμετοχής ομάδων αλλά και φυσικών προσώπων που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης. Στο πλαίσιο της δίωρης βιωματικής παρουσίασης, εξηγήθηκε επίσης βήμα – βήμα πως ένας συντάκτης μπορεί να συντάξει, να τροποποιήσει ή να διορθώσει ένα κείμενο.
Η διεθνής έκδοση της wikipedia άρχισε στις 15 Ιανουαρίου 2001, ενώ η ελληνική έκδοση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2002. Τα διάφορα άρθρα και λήμματα γράφονται στην Βικιπαίδεια συμμετοχικά με εξωτερικές πηγές και σε καμία περίπτωση δε αποτελούν πρωτογενές ερευνητικό υλικό. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να συμβάλλει σε ένα άρθρο είναι μία σύνδεση στο ίντερνετ και ένας φυλλομετρητής.
Η λογική της συμμετοχικής αυτής γραφής κηρύττει πως οτιδήποτε γράφεται πρέπει να υποστηρίζεται και από τις αντίστοιχες παραπομπές. Σε περίπτωση που απουσιάζουν οι πηγές, αναφέρεται αυτόματα πάνω από την αντίστοιχη πρόταση η ανάγκη μίας τέτοιας παραπομπής. Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ δεν χρησιμοποιούνται φίλτρα με σκοπό τον αρχικό έλεγχο του παραγόμενου περιεχομένου, οι απλοί χρήστες μπορούν ανοιχτά, ο καθένας ατομικά, να μορφοποιήσει το περιεχόμενο, τις παραπομπές και την μορφή του κάθε άρθρου.
Τα βασικά σημεία της εξέλιξης και της λειτουργικότητας της wikipedia συνόψισαν οι Μαρκέλλος Στεβής και Μάνος Κεφαλάς, δύο εκ των συντακτών της Ελληνικής Βικιπαίδειας, εξηγώντας παράλληλα και τις τάσεις ανάπτυξης της εγκυκλοπαίδειας. «Σήμερα υπάρχουν δύο τάσεις στην Βικιπαίδεια αναφορικά με την γνώση. Η πρώτη υποστηρίζει ότι γνώση είναι ό,τι αντιστοιχεί σε αυτό που λένε οι επιστήμονες και οι ειδικοί. Η δεύτερη άποψη υποστηρίζει ότι γνώση είναι κάτι το ευρύτερο που πηγάζει από την ίδια την ζωή, πέρα από διακεκριμένους επιστήμονες και στηρίζεται στην συμμετοχική γνώση», τόνισε στην παρέμβαση του ο κ. Κεφαλάς.
Στην τοποθέτησή του, ο Μπάμπης Εγγλέζος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου και συνεργάτης της αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοιχτού κώδικα (ΕΛΛΑΚ), δήλωσε πως μία κοινωνία της γνώσης αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και την αμφισβήτηση της μονοδιάστατης αυθεντίας. «Σήμερα, η Wikipedia, η ενσάρκωση της Εγκυκλοπαίδειας στην εποχή του Διαδικτύου, έχει πετύχει την πρόσβαση στην γνώση για όλους» τόνισε ο κ. Εγγλέζος.
Από την πλευρά της, η Εύη Μπάτρα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων υπογράμμισε το ενδιαφέρον των Ελληνίδων επιστημόνων για την Βικιπαίδεια και την διάδοση της γνώσης. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για την συνειδητοποίηση των γυναικείων προβλημάτων που σχετίζονται με το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στην οικονομία και στον επαγγελματικό χώρο”, συμπλήρωσε η κ. Μπάτρα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 40 ενεργοί συντάκτες Βικιπαίδειας τον μήνα, με την ελληνική Βικιπαίδεια να αγγίζει σήμερα τα 61.906 λήμματα και να συνοδεύεται από μία χαμηλή, αλλά σταθερή ετήσια ποσοστιαία αύξηση παραγωγής περιεχομένου. Να αναφέρουμε μόνο πως τα αντίστοιχα λήμματα στην αγγλική γλώσσα αγγίζουν τα 3,5 εκατομμύρια ενώ συνολικά η wikipedia υποστηρίζει συνολικά 281 γλώσσες.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τους συντάκτες της Ελληνικής Βικιπαίδειας.