Χρηματικές αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικούν οι πολίτες από εμπρηστές ή καταπατητές δασικών εκτάσεων μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αναγνωρίζει ότι η καταστροφή του δημόσιου δάσους συνιστά προσβολή της προσωπικότητας των πολιτών οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν οικονομικές αξιώσεις στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η καταστροφή των δημόσιων δασικών εκτάσεων ή η αλλοίωση τους λόγω πυρκαγιάς, κοπής δέντρων κλπ. που έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό οποιουδήποτε στο δάσος, προσβάλλει την προσωπικότητα των πολιτών και γεννά δικαίωμα αποζημίωσης των θιγομένων.
Η απόφαση εκδόθηκε μετά τη διαμάχη δυο οικοπεδούχων και στο σκεπτικό της αναφέρεται μεταξύ άλλων: ««Στην έννοια του κοινόχρηστου πράγματος υπάγεται και το δημόσιο δάσος, το οποίο αναγνωρίζεται από το δίκαιο ως περιβαλλοντικό αγαθό, που εντάσσεται στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα (άρθρο 24 παράγραφος 1 του Συντάγματος) και διατηρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του ως δάσος ακόμα και μετά την καταστροφή ή αποψίλωσή του (άρθρο 117 παράγραφος 3 του Συντάγματος), θεμελιώνεται δε και δικαίωμα αποζημιώσεως σε βάρος εκείνου που προκαλεί ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος (άρθρο 29 του Ν. 1650/1986). Η παράνομη προσβολή του δικαιώματος επί της προσωπικότητας μπορεί να συνίσταται είτε σε αυθαίρετο αποκλεισμό της προσβάσεως σε δημόσιο δάσος, είτε σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας ή καταστροφή του, με συνέπεια να υποβαθμίζεται (για λόγους αισθητικής, αναψυχής και υγιεινής) η ποιότητα ζωής των ευρισκομένων διαρκώς ή προσκαίρως σε τοπική σχέση με το δημόσιο δάσος».