Στο Μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο, σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης φιλοξενείται μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου η έκθεση «Φωτεινό Διάστημα», η οποία περιλαμβάνει 60 έργα από 30 σύγχρονους καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, μέρος της Συλλογής του Δ. Δασκαλόπουλου.

Τον τίτλο της έκθεσης «Φωτεινό Διάστημα» ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τον εμπνεύστηκε από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη.

Η έκθεση με την ιδιωτική συλλογή του Δ. Δασκαλόπουλου στο Guggenheim καταλαμβάνει ολόκληρο τον δεύτερο όροφο και μέρος του πρώτου ορόφου του μουσείου, περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα μέσων και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη γλυπτική και στις εγκαταστάσεις στον χώρο. Αξιοποιώντας μια δεξαμενή έργων από διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως η Louise Bourgeois, ο Robert Gober, ο Mike Kelley, ο Martin Kippenberger, ο Paul McCarthy, η Annette Messager και η Kiki Smith, τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 και του 1990, αλλά και αναδεικνύοντας έργα νεότερων καλλιτεχνών όπως ο Paul Chan, οι Guyton/Walker, ο Nate Lowman και η Wangechi Mutu, η έκθεση προσφέρει στους επισκέπτες μια συγκεντρωτική επισκόπηση των κυριότερων καλλιτεχνικών εξελίξεων των τελευταίων δεκαετιών.

‘Οπως είχε χαρακτηριστικά επισημάνει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Η επιτυχής σύγχρονη τέχνη μπορεί να είναι αποκαλυπτική, ενοχλητική και καθαρτήρια. Δεν απεικονίζει το ορατό, αλλά αποκαλύπτει το αόρατο. Μας κάνει να βλέπουμε βαθύτερα και καλύτερα».

Την έκθεση «Φωτεινό Διάστημα» επιμελήθηκαν η Nancy Spector, αναπληρώτρια διευθύντρια και επικεφαλής επιμελήτρια του SolomonR. Guggenheim Museum, και η Katherine Brinson, βοηθός επιμελήτρια του Solomon R. Guggenheim Museum.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έχει συγκροτήσει μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 400 έργα από 170 καλλιτέχνες. Μέσα στα τελευταία 15 χρόνια έχει δανείσει περισσότερα από 140 έργα τέχνης σε πάνω από 120 μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Προεξάρχουσα θέση στη συλλογή καταλαμβάνουν οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις και τα γλυπτικά έργα, καθώς και τα έργα που χρησιμοποιούν το μέσο του φιλμ και του βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό θαύμα του Φράνκ Γκέρι που κατασκευάστηκε το 1997, απλώνεται σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, δίπλα στον ποταμό Nervion και κυριολεκτικά αναμόρφωσε την παρακμάζουσα οικονομική κατάσταση της βασκικής πόλης της Ισπανίας. Επηρέασε όμως καθοριστικά και τη «γλώσσα» της αρχιτεκτονικής.