Σε όλο και μικρότερη ηλικία ξεκινούν να πίνουν οινοπνευματώδη τα Ελληνόπουλα, τα οποία έχουν την πρώτη τους επαφή με το ποτό σε ηλικία 12-13 ετών.
Γερά ποτήρια» αποδεικνύονται και οι μαθητές του Νομού Δωδεκανήσων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρόδου και που δημοσιεύεται στο «Έθνος της Κυριακής». Το 80% των μαθητών έχει κάνει χρήση αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.
Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνουν, για ακόμα μία φορά, την ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από τον μαθητικό πληθυσμό της χώρας, αφού σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, ένας στους επτά μαθητές πίνει με συχνότητα 2 έως 3 φορές την εβδομάδα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, σε 504 παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών από σχολεία του Νομού Δωδεκανήσων, γυμνάσια και λύκεια Λέρου, Πάτμου, Καρπάθου, Κω και Κάσου αλλά και από την πόλη της Ρόδου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «Ροδίων Πολιτεία», που μελέτησαν τη σχέση εφηβείας και αλκοόλ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σε ενημερωτική ημερίδα του σχολείου τους.
Οι έφηβοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους. Ένα μεγάλο ποσοστό (80,7%) είχε κάνει χρήση αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά, με την πρώτη φορά να παρουσιάζεται στις ηλικίες 12-15 στα αγόρια (78%) και στα 13-16 έτη στα κορίτσια (83,6%).
Από το σύνολο των παιδιών, 66% πίνουν γιατί τους αρέσει, 22% για την παρέα και ένα 12% πίνει για άλλους λόγους όπως στενοχώρια, για δοκιμή, ντρέπονται μην τους κοροϊδέψουν αν δεν πιουν, χωρίς λόγο, ενώ πίνουν κυρίως με τους φίλους τους (69%).
Πρώτη σε κατανάλωση έρχεται η μπίρα με ποσοστό 23,6%, ακολουθεί το κρασί με 20,6%, ενώ έπονται η βότκα και το τζιν με 11,8%. Τα αλκοολούχα αναψυκτικά όμως, που συχνά δεν αναφέρονται στις έρευνες, αποτελούν τον Νο 1 κίνδυνο για την «ελεύθερη είσοδο» των εφήβων στον αλκοολισμό.
Τα παιδιά γονιών με ανώτερη μόρφωση πίνουν κυρίως εκτός σπιτιού και λόγω πιθανής οικονομικής άνεσης, σε σχέση με παιδιά γονέων χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, που καταναλώνουν αλκοόλ στο σπίτι, όπου η πρόσβαση είναι πιο εύκολη.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ δεν περνάει απαρατήρητο, αφού σημαντικό ποσοστό των εφήβων αγνοεί τα ανώτερα επιτρεπτά όρια αλκοόλ, καθώς και τα συμπτώματα της οξείας μέθης, που πολλές φορές είναι απειλητική για τη ζωή τους.
Αυτός ο ύπουλος εχθρός, βρίσκει έδαφος ανάπτυξης χάρη στη σχεδόν ανύπαρκτη εφαρμογή των νομικών περιορισμών που υπάρχουν στη χώρας μας και αφορούν την πρόσβαση στο αλκοόλ από τους εφήβους, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει η ολοένα συχνότερη εμφάνιση διαφημίσεων αλκοολούχων ποτών στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα νεανικά lifestyle περιοδικά. Όλα αυτά ωραιοποιούν την κατανάλωση αλκοόλ και κρύβουν τους, έως και θανατηφόρους, κινδύνους της χρήσης του.