Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, επισκέφθηκε σήμερα την Τρίπολη όπου συνοδευόμενη από το βουλευτή, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τους κοινωνικούς φορείς.
Στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης η υπουργός Εργασίας παρουσίασε το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την στήριξη της εργασίας στην Πελοπόννησο και υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το οποίο καλύπτει δύο δράσεις για την στήριξη της απασχόλησης με 23 εκατ. ευρώ, που θα εκχωρηθούν στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή.
Παράλληλα η υπουργός ευχαρίστησε κι επαίνεσε τον βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την πρωτοβουλία του στην υλοποίηση του τοπικού ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της απασχόλησης στην Αρκαδία, αφού είναι ο πρώτος νομός στην επικράτεια, που εκπόνησε Τοπικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την απασχόληση και μάλιστα σε χρόνο πρότερο των ανακοινώσεων του υπουργείου για τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και σήμερα με την υπογραφεί του πρωτοκόλλου συνεργασίας ουσιαστικά ενεργοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό και οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου θα διαβουλευτούν με τους τοπικούς οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς για να δημιουργήσουν το δικό τους τοπικό σχέδιο απασχόλησης.
Η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι το Περιφερειακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο δράσεις, την Κοινωνική Εργασία σε συμπράττοντες φορείς, που μπορεί να είναι Δήμοι, Περιφέρεια, νομικά τους πρόσωπα και επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου, που ασκούν νόμιμη δραστηριότητα κοινωφελούς χαρακτήρα, αλλά και φορείς μη κερδοσκοπικού χαραχτήρα όπως σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργατικά κέντρα, με στόχο την απασχόληση 4.500 ανέργων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Η δεύτερη δράση είναι το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα που αφορά την στήριξη της εργασίας με 10 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω δράσεων κατάρτισης, εξειδίκευσης στελεχών, δικτύωσης επιχειρήσεων, συμβουλευτική υποστήριξη, αλλά και ενίσχυσης της κοινωνικής υποστήριξης ωφελουμένων ανέργων.
Τα προγράμματα αυτά είπε η υπουργός «δεν αποτελούν πανάκεια, βάζουν ανάχωμα στην ανεργία και στηρίζουν τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα της απασχόλησης». Προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να επιδοτήσουμε ανέργους, θέλουμε να επιδοτήσουμε την απασχόληση» και σημείωσε ότι στην Αρκαδία μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ διατήρησης θέσεων εργασίας που καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές, τους δύο προηγούμενους μήνες διατηρήθηκαν 1.017 θέσεις εργασίας.
Η υπουργός απευθυνόμενη στον πρόεδρο του Εργατικού κέντρου Αρκαδίας τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν λύνεται η ανεργία αλλά την συγκρατούν αυτά τα προγράμματα. Οι μόνιμες θέσεις θα έρθουν όταν υπάρξει ανάπτυξη. Η ασπιρίνη ανακουφίζει και προφυλάσσει από το έμφραγμα μακάρι το πρόγραμμα να λειτουργήσει ως ασπιρίνη».
Η υπουργός επεσήμανε ότι, «η κόκκινη γραμμή είναι μία. Βάζουμε ανάχωμα στην ύφεση και την ανεργία για να πάρει μπροστά το μηχανάκι της οικονομίας με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και να στηρίξουμε την οικονομία για να βγούμε από την μεγάλη κρίση».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ερχομό της Τρόικας και τους φόβους της κυβέρνησης για το έλλειμμα των εσόδων ανέφερε ότι, «τα θέματα που θα βάλει η τρόικα τα γνωρίζουμε. Παρακολουθούν την εφαρμογή του μνημονίου, θα πρέπει να σταματήσουμε να δραματοποιούμε τις επισκέψεις αυτές. Φυσικά στην παρακολούθηση που γίνεται αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δίνουμε λύσεις».
Συμπλήρωσε δε ότι «η ύφεση είναι βαθιά και στόχος είναι να στηριχθούν οι επενδύσεις, γιατί μέσα από τις επενδύσεις και την αύξηση των εξαγωγών θα στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας». Στην προσπάθεια αυτή είπε η Λούκα Κατσέλη βοηθά σημαντικά η εφαρμογή του προγράμματος «επιχειρήσεις σε μια στάση», που επίσημα τέθηκε σε εφαρμογή, γιατί απλουστεύει τις διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης με μόνο ένα βήμα στα Επιμελητήρια τώρα και σε δεύτερη φάση στα ΚΕΠ και για τις ανώνυμες εταιρείες στους συμβολαιογράφους που κι αυτοί θα είναι συνδεδεμένοι και πάμε είπε στην ίδια βάσει και στο θέμα των αδειοδοτήσεων.
Τέλος, η υπουργός όσον αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ενημέρωσε τους φορείς ότι έχει εξασφαλιστεί για το 2011, ενώ όσον αφορά το 2012 και μετά ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας και υπάρχει διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία. Το πρόγραμμα είπε θα συνεχιστεί, εξετάζεται όμως η μορφή χρηματοδότησής του και σε δύο περίπου μήνες ανέφερε θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.