Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν στον πρωθυπουργό οι Αγιορείτες πατέρες για την απαξιωτική στάση της Πολιτείας απέναντι στο Άγιο Όρος και τα χρονίζοντα προβλήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ενώ παράλληλα ζητούν τη συμβολή των αρχηγών των Ορθόδοξων κρατών που έχουν θρησκευτική παρουσία στον Άθω( Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία, Σερβία, Βουλγαρία και Κύπρο).«Θα πρέπει και οι ηγέτες αυτών των χωρών να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική πολιτεία για την αυστηρή τήρηση του αυτοδιοίκητου και τα προνόμια του» υπογραμμίζει Αγιορείτικη πηγή. Η προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι πολύ πιθανή, συμπληρώνει.
Σε επιστολή της Διπλής Ιεράς Σύναξης, που συζητήθηκε στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση της η Ιερά Κοινότητα, (μετέχουν οι εκπρόσωποι και οι ηγούμενοι των μοναστηριών) προς τον πρωθυπουργό, διαμαρτύρεται για «την πρωτοφανή απαξίωσιν διά της οποίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται η υπερχιλιετής Αθωνική Πολιτεία, κατά τρόπο όλως απάδοντα εις την ιστορικήν, πνευματικήν και κοινωνικήν θέσιν του Αγίου Ορους παγκοσμίως», όπως αναφέρει.
ΕΧΘΡΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Η κίνηση αυτή των Αγιορειτών δεν αφήνει καμμία αμφιβολία περί της πρωτοφανούς ρήξης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Πολιτείας με το Αγιο Ορος το οποίο αντιμετωπίζεται με εχθρότητα που μας αφήνει άφωνους..«αυτό που συντελείται σήμερον επιχειρείται διά πρώτην φοράν υπό της ελληνικής πολιτείας από της ψηφίσεως του Καταστατικού Χάρτη το 1926», τονίζουν οι πατέρες στην επιστολή που έστειλαν στο κ.Παπανδρέου.
Εν τω μεταξύ, ανενεργής παραμένει ακόμα η διυπουργική επιτροπή που συνέστησε ο πρωθυπουργός για τη καλύτερη συνεργασία μεταξύ Αθωνικής Πολιτείας και Κράτους. Η πρώτη και τελευταία φορά που συνεδρίασε ήταν το περασμένο Οκτώβριο που συγκροτήθηκε !
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΩ «ΠΑΓΩΣΕ» ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ 20%
Τα έργα αναστήλωσης των Μονών και συντήρησης κειμηλίων έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, καθώς οι μελέτες του ΚΕΔΑΚ (κέντρο διαχείρησης Αγιορείτικης κληρονομιάς) δεν αναγνωρίζονται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Με αποτέλεσμα,τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, να «παγώσουν » και να κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά τα κονδύλια. «Από τους εκπροσώπους της Πολιτείας,υπουργούς και στελέχη υπουργείων, όχι μόνο δεν υπάρχει βούληση αλλά μόνο απαξίωση. «Νιώθουμε απομονωμένοι», σημειώνει κατηγορηματικά Αγιορείτικη πηγή.
Επίσης, η φορολόγηση ύψους 20% που θεσπίστηκε στα έσοδα των Μονών, για ενοίκια από εκτάσεις, διαμερίσματα και καταστήματα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Μοναστική πολιτεία, καθώς με αυτά τα έσοδα συντηρούνται οι Μονές και καλύπτεται η φιλοξενία των χιλιάδων προσκυνητών που επισκέπτονται τον Άθωνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη έφτασαν στις Καρυές, πρωτεύσουσα του Αγίου Ορους, τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας για την καταβολή φόρων. Απειλούμενοι με ποινικές κυρώσεις είναι οι διαχειριστές των Μονών που δεν ανταποκρίνονται στη κλήση αυτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτάσεις 1.200.000 στρεμμάτων διέθεσε το Αγιο Ορος τη δεκαετία του ’20 για τις ανάγκες των ακτημόνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία. «Ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει τελωνειακά και φορολογικά προνόμια για το Αγιον Ορος, τα οποία η πολιτεία επιχειρεί να αφαιρέσει», συπληρώνει η ίδια πηγή.
πηγή: agioritikovima.gr