Η προσβολή των φοινικοειδών από το έντομο Rhynchophorus ferrugineus (κοινώς κόκκινο σκαθάρι των φοινίκων) αποτελεί παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα και θεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εχθρός τους.
Μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ωκεανίας, της Ασίας και της Μ. Ανατολής. Στην Ευρώπη ( Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα κλπ. ) εξαπλώθηκε μέσω της ανεξέλεγκτης φυτοϋγειονομικά εισαγωγής φοινίκων. Πολλά από τα εισαγόμενα φυτά ήταν μολυσμένα «φιλοξενώντας» στο εσωτερικό τους πολυάριθμους αριθμούς του εντόμου.
Το 2005 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε φοίνικες της Κρήτης. Λόγω έλλειψης φυσικών εχθρών του, εξαπλώθηκε σε πολλούς νομούς της χώρας. Στο Δήμο Πειραιά παρουσιάστηκε το 2010.
Είναι έντομο ξυλοφάγο και ο εντοπισμός του είναι πολύ δύσκολος, επειδή όλα τα στάδιά του (αυγό, κάμπια-προνύμφη, κουκούλι – νύμφη, ενήλικο) ζουν και τρέφονται μέσα στον κορμό των φοινίκων και στις βάσεις των φύλλων, δυσχεραίνοντας τη θρέψη του φυτού. Οι προσβολές ξεκινούν από την κορυφή των φυτών, τα πρώτα ορατά συμπτώματα όμως παρουσιάζονται αργότερα, μετά από 6 μήνες ή και 1 έτος. Τα προσβεβλημένα φυτά έχουν την μορφή ανοικτής ομπρέλας λόγω της καταστροφής της νέας βλάστησης (καρδιάς) και της κάμψης των παλαιών φύλλων, με κατάληξη την ξήρανση του φυτού.Μπορεί να προσβάλλει όλα τα είδη των φοινικοειδών, ωστόσο προτιμά τους κανάριους φοίνικες.
Η Δ/νση Πρασίνου του Δήμου εφαρμόζοντας τις εγκυκλίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα πλαίσια της πρόληψης και εξάπλωσης του εντόμου, προβαίνει σε επισταμένους μακροσκοπικούς ελέγχους και σε περίπτωση διαπίστωσης ύποπτου κρούσματος διενεργεί την κοπή και την καταστροφή του προσβεβλημένου φοίνικα, κατόπιν διάγνωσης της προσβολής και σχετικών οδηγιών από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομικής και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής (Περιφ. Ενοτ. Πειραιά).
Παράλληλα, στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του εντόμου και φυτοπροστασίας των φοινίκων, η Υπηρεσία υιοθετεί και εφαρμόζει περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους προστασίας του αστικού πρασίνου. Πραγματοποιούνται ελεγχόμενες εγχύσεις εντομοκτόνων σκευασμάτων στον κορμό των φυτών, εγκεκριμένων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προγραμματίζονται εφαρμογές Βιολογικών μέσων ( εντομοπαθογόνων νηματωδών ) στην στεφάνη (καρδιά ) των φοινίκων.