Πλωτοί λιμενίσκοι στη λίμνη Πολυφύτου, προώθηση της γούνας σε Ρωσία και Κίνα και χαμηλότοκα δάνεια της ΔΕΗ σε «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες είναι κάποιες από τις προτάσεις που καταθέτει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και ενόψει της αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με το αναπτυξιακό μοντέλο που αναπτύσσει ο κ. Δακής, προτεραιότητα αποδίδεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στο ανθρώπινο δυναμικό, την προώθηση της καινοτομίας, την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε αυτό το μήκος κύματος, παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις όπως η συνεργασία του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις ώστε κάθε νέος, από την ηλικία ίσως των 16 ετών, να έχει πρόσβαση σε εργασία της αρεσκείας του για μία ή δύο εβδομάδες το χρόνο. Παράλληλα συνιστά, μεταξύ άλλων, την επέκταση του Εκθεσιακού Κέντρου Κοίλων και τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου και Πρότυπου Επιχειρηματικού Κέντρου, την ενίσχυση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο cluster μετάλλου και τη μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να υποστηρίζονται συμβουλευτικά και χρηματοδοτικά δράσεις «πράσινης» οικονομίας.

Αναφέροντας δυνατότητες για έργα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις μέσω ΣΔΙΤ για τη δημιουργία ολοκληρωμένου κέντρου μηχανοκίνητου αθλητισμού, ενεργειακού πάρκου, θερμοκηπιακών πάρκων κατά μήκος των αγωγών τηλεθέρμανσης αλλά και ναυταθλητικού κέντρου στη λίμνη Καστοριάς.

Προτείνει, τέλος, την προώθηση έργων υποστήριξης της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας, τηλεματικής παρακολούθησης των υδάτων, ψηφιοποίησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Δυτικής Μακεδονίας και της Κορυτσάς και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.