Ο κυβερνών στρατός της Μιανμάρ κήρυξε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας την Τετάρτη για να διευκολύνει τις προσπάθειες βοήθειας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 3.000 ανθρώπων.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση των στρατιωτικών ηγετών που ηγούνται επίσης της μη εκλεγμένης κυβέρνησης έγινε αργά την Τετάρτη στην κρατική τηλεόραση MRTV, η οποία δήλωσε ότι η διακοπή των μαχών θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Απριλίου για να δείξει τη συμπόνια της στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση ακολούθησε μονομερείς προσωρινές εκεχειρίες που ανακοινώθηκαν από ένοπλες ομάδες αντίστασης που αντιτίθενται στη στρατιωτική διακυβέρνηση, και ο στρατός προειδοποίησε ότι οι ομάδες αυτές πρέπει να απέχουν από επιθέσεις κατά του κράτους και να μην ανασυντάσσονται, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τα «αναγκαία» μέτρα.
Οι αντιστασιακές δυνάμεις επιφυλάχθηκαν επίσης για το δικαίωμα να πολεμήσουν σε αυτοάμυνα.
Νωρίτερα την Τετάρτη, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς δύο άνδρες από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, έναν τρίτο από έναν ξενώνα σε άλλη πόλη και έναν ακόμη στη δεύτερη πόλη της χώρας, τη Μανταλέι, πέντε ημέρες μετά τον σεισμό. Αλλά οι περισσότερες ομάδες έβρισκαν μόνο πτώματα.
Ο σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, γκρεμίζοντας χιλιάδες κτίρια, γκρεμίζοντας γέφυρες και καταστρέφοντας δρόμους. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 3.003 την Τετάρτη, ενώ περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μετέδωσε το MRTV. Τοπικές αναφορές κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερους αριθμούς.

Ο σεισμός επιδείνωσε μια ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που οφείλεται στον εμφύλιο πόλεμο της Μιανμάρ. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και σχεδόν 20 εκατομμύρια είχαν άμεση ανάγκη βοήθειας πριν ακόμη χτυπήσει ο σεισμός.
Οι ομάδες αντίστασης ανακοίνωσαν εκεχειρίες
Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία το 2021 από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι, προκαλώντας αυτό που έχει μετατραπεί σε σημαντική ένοπλη αντίσταση.
Οι εκεχειρίες είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη Λαϊκή Δύναμη Άμυνας, η οποία είναι η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους αντιπολιτευόμενης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, και τη Συμμαχία Τριών Αδελφοτήτων, ένα τρίο ανταρτικών στρατών εθνικών μειονοτήτων.
Αυτό είχε ασκήσει πίεση στη στρατιωτική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμά της, δήλωσε ο Μόργκαν Μάικλς, αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η παύση των μαχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι πιο μακροχρόνιο, είπε. «Θα χρειαζόταν πολύ επιδέξια και ενεργή διπλωματία για να μετατραπεί μια ανθρωπιστική παύση σε κάτι πιο διαρκές. Και αυτό δεν είναι εγγυημένο», δήλωσε ο Μόργκανς.
Περισσότερη διεθνής βοήθεια στη Μιανμάρ
Οι χώρες έχουν υποσχεθεί βοήθεια εκατομμυρίων για να βοηθήσουν τη Μιανμάρ και τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο τεράστιο έργο που έχουν μπροστά τους, ενώ παράλληλα στέλνουν εξειδικευμένες ομάδες έρευνας και διάσωσης και δημιουργούν νοσοκομεία πεδίου.
Unreleased video update: earthquake Myanmar And Thailand And China pic.twitter.com/b1Tm1O56jp
— Xnew (@Xnew2025) April 3, 2025
Η Ινδία και η Κίνα, και οι δύο γείτονες της Μιανμάρ που ανταγωνίζονται για την επιρροή τους εκεί, υπήρξαν ιδιαίτερα γρήγορες και γενναιόδωρες με τη βοήθεια. Πολλές άλλες χώρες έχουν στείλει ομάδες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί 2 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης και έστειλε μια τριμελή ομάδα για να αξιολογήσει πώς θα ανταποκριθεί καλύτερα, δεδομένων των δραστικών περικοπών στην εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί περιπλέκουν τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην πόλη Μανταλέι, πολλοί άνθρωποι είναι εντελώς αποκομμένοι από το ηλεκτρικό ρεύμα και το τρεχούμενο νερό.
