Ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του εργοστασίου των απορριμμάτων στην περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων, έγινε καθώς εγκρίθηκε από το γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αθανάσιο Καρούντζο, η ένταξη στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 9 εκατ. ευρώ, του έργου «εκσυγχρονισμός και επέκταση συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Νομού Χανίων».
Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες και θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Αποβλήτων ( ΔΕΔΙΣΑ,) ενώ παράλληλα θα γίνει δυνατή η εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος «διαλογής στην πηγή», ακόμη και στην παλιά πόλη των Χανίων, για τη συλλογή και ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων τα οποία θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή κόμποστ (εδαφοβελτιωτικού χώματος).
Το συνολικό έργο επιμερίζεται στα υποέργα :
– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της Μηχανικής Διαλογής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Χανίων.
– Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφυδάτωσης ιλύος με φυγοκεντρικό διαχωριστήρα.
– Προμήθεια εξοπλισμού για τη διαλογή στην πηγή οργανικών αστικών στερεών αποβλήτων.
– Προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών απορριμμάτων και μηχανήματος τροφοδοσίας του.
Το υποέργο που αφορά τη διαλογή στην πηγή οργανικών αστικών στερεών αποβλήτων, προβλέπει την αγορά δύο ειδικών απορριμματοφόρων χωρητικότητας 16 κυβικών μέτρων το καθένα και επιπλέον 150 κάδους των 600 λίτρων, 1.000 κάδους των 360 λίτρων και 1.000 κάδους των 240 λίτρων χωρητικότητας.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η πρόεδρος της επιχείρησης Χαρά Μυλωνάκη τη χαρακτήρισε θετική, καθώς όπως είπε αναβαθμίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η λειτουργία του εργοστασίου.
Παράλληλα, τόνισε ότι στους στόχους της επιχείρησης είναι η επέκταση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), καθώς και η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης για τα απορρίμματα, στην εδαφική ενότητα του Δήμου Χανίων.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ έκανε γνωστό ότι τα χρέη των δήμων προς την επιχείρηση απειλούν το σύστημα διαχείρισης αν άμεσα δεν βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, το σύνολο των οφειλών των δήμων του νομού προς την επιχείρηση είναι σήμερα 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η ΔΕΔΙΣΑ έχει οφειλές προς το προσωπικό της επιχείρησης αλλά και προς τρίτους.
Η επιχείρηση, στις 8 Φεβρουαρίου, έστειλε επιστολή προς τους δήμους που οφείλουν να μεριμνήσουν για την άμεση καταβολή των χρημάτων.