Mε 45 ψήφους υπέρ της αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών, 18 κατά της αναβολής, 2 άκυρα και 1 λευκό ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με αυτό το θέμα και κατόπιν αυτής της εξέλιξης νομιμοποιείται και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, να υπογράψει τη σχετική απόφαση.

Από τις ομιλίες των εκπροσώπων των επιμελητηρίων αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης αλλά και λόγω των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου του επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Π. Σίμωση ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «πριν από 15 μέρες κρεμάστηκε ένας συνάδελφος από μια ελιά και νομίζω τα θέματα της επιχειρηματικότητας έχουν μεγαλύτερη σημασία από το πότε θα γίνουν οι εκλογές για τις διοικήσεις των επιμελητηρίων».

Εάν τελικά υπάρξει αναβολή θα είναι η τρίτη φορά που αναβάλλονται οι επιμελητηριακές εκλογές και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος, αρνήθηκε να μετάσχει στην ψηφοφορία καθώς εξέφρασε ενστάσεις για το ερώτημα που τέθηκε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εάν δηλαδή συμφωνούν ή όχι οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων με το ενδεχόμενο της αναβολής.

Κατά τον κ. Μίχαλο το ερώτημα θα έπρεπε να είναι εάν συμφωνεί ο επιμελητηριακός θεσμός με την κατάργηση ή όχι του ισχύοντα νόμου καθώς με τις συνεχείς αναβολές καταστρατηγείται η νομοθεσία και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος: «είναι ποτέ δυνατόν κυβέρνηση να ζητήσει να αναβληθούν οι εκλογές για το μέλλον επειδή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της;». Η θέση του κ. Μίχαλου ήταν να μην υπάρξει αναβολή καθώς χρειάζεται να ανανεωθεί η εντολή μια και έχουν διαβρωθεί οι συνθέσεις των ΔΣ με συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις μελών τους.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε και ένα ψήφισμα προς το υπουργείο Οικονομικών με το οποίο δηλώνει την αντίθεση των μελών της στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν στην αυτόφωρη διαδικασία και τις ποινές φυλάκισης και ζητά από τον υπουργό Οικονομικών όχι μόνο την επαναδιατύπωση των συγκεκριμένων άρθρων αλλά την πλήρη απόσυρσή τους αφού το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο είναι αυστηρό και το μόνο που χρειάζεται, όπως σημειώνεται, είναι η εφαρμογή του.

Σημειώθηκε από όλους τους ομιλητές και αναφέρεται και στο ψήφισμα ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και η βαθιά ύφεση έχουν εγκλωβίσει τις επιχειρήσεις της χώρας σε κλοιό ανασφάλειας θέτοντας σε αμφιβολία την ίδια τους τη βιωσιμότητα. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων και κινήτρων με σκοπό την ανάκαμψη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Απαιτούνται λοιπόν άμεσα μέτρα βελτίωσης της ρευστότητας στην αγορά, άμεση προκήρυξη των προγραμμάτων του ΕΤΑΝ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που δεν θα αιφνιδιάζει την επιχειρηματικότητα.

Τέλος από ορισμένους ομιλητές αναφέρθηκε ότι στόχος της αναβολής είναι η αλλαγή της νομοθεσίας προσαρμοσμένη στα «καλλικρατικά» πρότυπα και η αλλαγή του τρόπου εκπροσώπησης στα επιμελητήρια για την ενίσχυση της μειοψηφίας ή για τη δυνατότητα ποδηγέτησης του επιμελητηριακού θεσμού από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η αναβολή κρίνεται σωστή κίνηση όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποι επιμελητηρίων για να μην πέσουν οι εκλογές μέσα στην περίοδο του Πάσχα, όπως αρχικά είναι προγραμματιστεί, και αυτό εκτιμάται ότι ενδεχομένως δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένους επιχειρηματίες που θα θέλουν να διεκδικήσουν την εκλογή τους στα νέα ΔΣ αλλά θα πρέπει να εστιαστούν την ίδια περίοδο και στην δραστηριότητά τους.