Τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων για τις αποσπάσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών, ώστε να υπάρχει πιο ορθολογική κατανομή δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία, εξετάζει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο μελετά την καθιέρωση ειδικών κριτηρίων για την απόσπαση εκπαιδευτικών στην κεντρική διοίκηση, όπως π.χ. να διαθέτει επιπλέον γνώσεις στη διοίκηση, είτε με μεταπτυχιακές σπουδές, είτε από δεύτερο πτυχίο.

Επίσης, θα αξιολογείται σημαντικά η γνώση νέων τεχνολογιών, η οποία θα αποδεικνύεται από τους ανάλογους τίτλους, αλλά και η γνώση ξένων γλωσσών, που επίσης θα αποδεικνύεται από τίτλους.

Ακόμη, για τις αποσπάσεις θα συνεκτιμώνται οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων, όπου υπηρέτησαν εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λόγοι, όπως είναι ασθένειες των ιδίων, ή μελών της οικογένειάς τους, συνυπηρέτηση εφόσον πρόκειται για συζύγους, διάζευξη, ή διάσταση των συζύγων, σύζυγοι στρατιωτικών κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ουδέποτε συζητήθηκε, ή θα συζητηθεί, το ενδεχόμενο να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για απόσπαση οι νεοδιόριστοι, που διανύουν την περίοδο της υποχρεωτικής υπηρεσίας τους στην περιοχή, ή στο σχολείο τού πρώτου διορισμού τους.