Για ακόμη δέκα ημέρες αναμένεται να ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Τα ζώα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό, θα γίνεται κλινική επιτήρηση από επίσημους κτηνιάτρους.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας, με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

Την ίδια στιγμή επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή μόνο σε περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Ήπειρος, όπου ακόμη δεν έχει καταγραφεί κρούσμα.

Επί ποδός βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου καθώς εντείνεται η αγωνία των κτηνοτρόφων για το μέλλον του κτηνοτροφικού κλάδου που πλήττεται απανωτά τους τελευταίους μήνες από τις ζωονόσους.

Επίσης, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή και για τη γρίπη των πτηνών. Ένα πρώτο μέτρο αφορά τον περιορισμό των οικόσιτων πτηνών σε κλειστούς χώρους και εντατικοποίηση των ελέγχων.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε να διαφυλάξουμε την πτηνοτροφία, που έχει συμβάλει πολύ θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.