Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της «ψυχρής λίμνης» από τη χώρα μας με τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν να είναι μεγάλα. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματα τους ενώ οι καταιγίδες δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους.

Στην Αττική, αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν και φανάρια χάλασαν την ώρα που στην Κρήτη αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ενώ οι δρόμοι πλημμύρισαν.

Σταδιακά, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο καιρός θα βελτιωθεί, επισημαίνοντας πως ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ξανά στα ύψη.

Τι συνέβη στην Κρήτη

Το πέρασμα της κακοκαιρίας στο Παλαιόκαστρο του δήμου Μαλεβιζίου στην Κρήτη ήταν σαρωτικό. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα, δίκυκλα οχήματα πνίγηκαν στο νερό. Φερτά υλικά κατέληξαν στην παραλία και τη θάλασσα. Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Η εικόνα στο νότιο Ηράκλειο αποκαλυπτικ. Η παραλία Τσούτσουρας από γαλάζια έχει μετατραπεί σε καφέ.

Το ίδιο και η παραλία Μαριδάκι. Τα νερά από το βουνό καταλήγουν στη θάλασσα, με τους κατοίκους να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις ομπρέλες.

Προβλήματα και στην Αττική

Προβλήματα σημειώθηκαν και στην Αττική την τελευταία ημέρα του Αυγούστου λόγω των ισχυρών καταιγίδων.

Η βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα οι Αθηναίοι να βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι μέσα σε λίγα λεπτά λόγω των ακαθάριστων φρεατίων, όπως έγινε στη Νέα Σμύρνη.

Λεωφορεία και αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν σε υπόγεια διάβαση στη λεωφόρο Συγγρού η οποία πλημμύρισε.

Οι περισσότεροι οδηγοί έκαναν αναστροφή, ενώ άλλοι, με κίνδυνο να κολλήσουν, έπαιρναν το ρίσκο να περάσουν μέσα από τα νερά.

Ακαθάριστα φρεάτια

Στο Μοσχάτο, η οδός Θεσσαλονίκης, δίπλα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, πλημμύρισε για πολλοστή φορά αφού, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και επιχειρηματίες, δεν έχουν καθαριστεί τα φρεάτια και δεν υπάρχουν σχάρες να περάσουν τα νερά.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το ένα ρεύμα της λεωφόρου Ποσειδώνος είχε μετατραπεί σε ποτάμι, με τα αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία και την Αστυνομία να προσπαθεί να κατευθύνει τους οδηγούς στο μικρό κομμάτι του δρόμου από το οποίο μπορούσαν να περάσουν.

Οι εικόνες από την Καλλιθέα αποκαρδιωτικές, αφού οι δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι σε μερικά λεπτά και μέχρι να σταματήσει η βροχή κανείς δεν μπορούσε να μετακινηθεί χωρίς γαλότσες.

Έπεσαν δέντρα στη Νέα Σμύρνη, στην Κηφισιά και το Περιστέρι

Στη Νέα Σμύρνη, λόγω της ισχυρής βροχής, ένα δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα.

Στην Κηφισιά, δέντρο έριξε τον φράχτη, κολώνα ρεύματος, ρολόγια και μία γκαραζόπορτα σπιτιού.

Δύο αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές και από τύχη δεν τραυματίστηκαν περαστικοί.

Κάτι ανάλογο συνέβη και την Παρασκευή στο 12ο δημοτικό Περιστερίου, όταν, από την κακοκαιρία, δέντρο έπεσε στο προαύλιο του σχολείου.

Τις τελευταίες 48 ώρες η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Και σήμερα άστατος ο καιρός

Ο καιρός θα είναι άστατος και σήμερα, Κυριακή 1/9. Κατά διαστήματα θα σημειωθούν νεφώσεις έως το απόγευμα με βροχοπτώσεις και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι Σποράδες, η Εύβοια, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία σε άνοδο.