Μέσα από την ανάρτηση της δημάρχου της Τήλου, Μαρίας Καμμά, ήρθε στο «φως» η ιστορία της συγκλονιστικής διάσωσης ενός βρέφους μεταναστών, που ήταν εγκλωβισμένο επί τρεις ημέρες στο βουνό και οι γονείς του έφτιαχναν το γάλα του με θαλασσινό νερό.

Οι εθελοντές, οι λιμενικοί, οι άνθρωποι του Δήμου και η κοινότητα του νησιού ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να σώσουν το βρέφος, που του δόθηκε το όνομα “Ιωνάς”, καθώς το παρομοίασαν με τον καλόγερο που ξεβράστηκε στην Τήλο και έχτισε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

ΤΗΛΟΣ 17/8/2024 Ιωνάς, αυτό είναι το "όνομα" που του δόθηκε από τον φίλο μας Thanasis Tsitsas, παρομοιαζοντας τον με…

Posted by Maria Kamma on Sunday, August 18, 2024

Παράτησαν τους μετανάστες στα βράχια

Ειδικότερα, τις πρωινές ώρες της 16.08.2024 ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Τήλου για την ύπαρξη μεταναστών/ προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή του Μεγάλου Χωριού της Τήλου.

Στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού, μετέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία εντόπισαν συνολικά 30 μετανάστες, που δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν εκεί από τα τουρκικά παράλια απέναντι με ταχύπλοο σκάφος, το οποίο αναχώρησε αμέσως μετά την αποβίβασή τους. Δήλωσαν, επίσης, ότι ακόμα έξι (06) άτομα (συμπεριλαμβανομένου και ενός βρέφους) έχουν εγκλωβιστεί και παραμένουν σε βραχώδη, δύσβατη περιοχή μεταξύ των παραλιακών περιοχών «ΣΚΑΦΗΣ» και «ΛΕΘΡΩΝ».

Ακολούθησαν έρευνες από ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και από στελέχη της Λιμενικής Αρχής από ξηράς, με αρνητικά αποτελέσματα.

«Στη συνέχεια, Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε στην περιοχή με πενταμελές κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, προς παροχή συνδρομής. Μετά από συνεχείς έρευνες τα έξι (06) άτομα εντοπίστηκαν από το περιπολικό σκάφος σε βραχώδες σημείο στη περιοχή Λέντι, απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Λιβαδιών Τήλου. Συνολικά εντοπίστηκαν τριάντα έξι (36) άτομα (18 άντρες, 9 γυναίκες και 9 ανήλικα), όλα καλά στην υγεία τους. Προανάκριση διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Τήλου».