Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων είναι η κατάσταση στον αττικό ουρανό εξαιτίας των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία έχουν ελευθερωθεί από τη φωτιά, που καίει από χθες το βράδυ δάση, τα οποία είχαν να δώσουν αρκετή καύσιμη ύλη.

Ωστόσο, σήμερα η φωτιά έχει μπει στον αστικό ιστό και ήδη καίει επιχειρήσεις, σε πολλές από τις οποίες υπάρχουν χημικά και τοξικά υλικά. Η κατάσταση αυτή κάνει την ατμόσφαιρα όχι μόνο αποπνικτική αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς, όπως είπε και στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων είναι πέντε φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια ασφάλειας και έχουν φτάσει σε επικίνδυνα ύψη, έως και πέντε φορές πάνω από τα κανονικά όρια», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ο καπνός έχει τοξικά σωματίδια»

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Επιδημιολόγος, μίλησε στο δελτίο του «Mega» και συμβούλευσε τους πολίτες να μη μετακινούνται άσκοπα και να κλείνουν τα παράθυρα των σπιτιών τους, καθώς ο καπνός έχει τοξικά σωματίδια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας με την εισπνοή τους.

«Είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας, ειδικά για άτομα που είναι 60 ετών και πάνω, έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα. Να ακολουθούμε οτιδήποτε μας πούνε οι Αρχές και για τη ζωή μας και την επιβίωσή μας.

Αν βρισκόμαστε στα σπίτια μας, είναι σημαντικό να έχουμε κλειστά τα παράθυρα, να μη βγούμε έξω να περπατήσουμε και να περιμένουμε τις επόμενες οδηγίες των Αρχών. Όταν σταματήσει η φωτιά, να μπορούμε μετά να μετακινηθούμε.

Δεν αρκεί η απλή μάσκα. Χρειαζόμαστε Ν-95. Αυτή είναι η μάσκα που καλύπτει και κλείνει και τη μύτη, για να είμαστε σχετικά ασφαλείς. Όταν επιστρέψουμε σπίτι, είναι καλό να κάνουμε ένα χλιαρό ντους, για να βγάλουμε από πάνω μας τα τοξικά σωματίδια. Σε περίπτωση αδιαθεσίας, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή επισκεπτόμαστε εξωτερικά ιατρεία», τόνισε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.