Πυροσβέστες και εθελοντές εξακολουθούν να παλεύουν με τις φλόγες σε Κω και Χίο, καθώς και τα δύο μέτωπα είναι ακόμα ενεργά και πολύ δύσκολα.

Μεγάλη επιχείρηση από αέρος στην Κω

Δυσκολεύει η κατάσταση στην Κω, καθώς η φωτιά φούντωσε ξανά το απόγευμα της Δευτέρας. Οι ισχυροί άνεμοι κάνουν το έργο των πυροσβεστών ακόμη πιο δύσκολο. Εξήντα οκτώ (68) πυροσβέστες επιχειρούν στην Κω και θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες. Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται και στη Χίο, εκεί όπου επιχειρούν 142 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 30 έφτασαν σήμερα αεροπορικώς από την Αθήνα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης στη Χίο τραυματίστηκαν (ευτυχώς) ελαφρά 2 πυροσβέστες.

Υπό έλεγχο είναι πλέον η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (1/7) σε αγροτική περιοχή του δήμου Βιάννου στο Ηράκλειο.

Ήδη στο σημείο επιχείρησαν τέσσερα οχήματα με 16 πυροσβέστες αλλά και ομάδες πυρόσβεσης από την πολιτική προστασία του δήμου, δύναμης 40 ατόμων.

Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν ενημερωτικό μήνυμα από το 112, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Καλύτερη η κατάσταση σε Μονεμβασιά και Ηράκλειο

Στην αντίπερα όχθη, η κατάσταση στη Μονεμβασιά και το Ηράκλειο της Κρήτης είναι εμφανώς καλύτερη, καθώς δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο.

Παρ’ όλα αυτά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχο Βασίλειο Βαθρακογιάννη, ειπώθηκαν τα εξής:

Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω, η εικόνα είναι βελτιωμένη, με αρκετές όμως ακόμη δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενεργές εστίες.

Επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις στο νησί θα ενισχυθούν περαιτέρω με 15 πυροσβέστες και 2 οχήματα που θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από Ρόδο.

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες.

Πριν από λίγα λεπτά εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Καταφύγι Ηρακλείου Κρήτης και για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής εκδόθηκε μήνυμα από το 112.

Τονίζουμε ότι, η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων.

Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση.

Πέντε φωτιές σε μια μέρα στην Ξάνθη

Ποδαρικό με φωτιές έκανε ο Ιούλιος στην Ξάνθη, καθώς η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 5 πύρινα μέτωπα τη Δευτέρα (01/07), μέσα σε λίγες μόλις ώρες, όπως αναφέρει το xanthinea

Πιο συγκεκριμένα, φωτιές εκδηλώθηκαν σε σπίτι στην Ξάνθη, στα Κιμμέρια, στη Λευκόπετρα, στη Μάνδρα και λίγο έξω από το Δροσερό. Η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση των πύρινων εστιών με τους πυροσβέστες να δίνουν – για μια ακόμα φορά – μάχη με τις φλόγες.

https://www.instagram.com/reel/C84fKtiNmdv/?utm_source=ig_embed&ig_rid=f48ca7fc-1c63-451e-bd9d-e1045bbcf647