Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χτες, Τετάρτη 19/6, στη Βάρης – Κορωπίου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, αλλά και κάτοικοι της περιοχής τονίζουν πως «τροχοπέδη ήταν τα ακαθάριστα οικόπεδα», ενώ εξηγούν ότι «όσοι τα είχαν καθαρίσει γλίτωσαν».

Μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις», ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, δήλωσε ότι είναι δύσκολη και η σημερινή και η αυριανή μέρα, ενώ είπε πως «είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μέρες μέσα στο καλοκαίρι με τεράστιες δυσκολίες».

«Παρατηρήθηκε ότι υπήρχαν πάρα πολλά ακαθάριστα οικόπεδα και σε κάποια σημεία αυτοί που είχαν καθαρίσει δεν τα είχαν μαζέψει. Αυτό επιδείνωσε την όλη κατάσταση. Δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστών, γιατί όπου έμπαινε σε ακαθάριστο οικόπεδο μια πυρκαγιά, αντί να σβήσει και να μειωθεί η έντασή της έτσι ώστε να προσεγγίσουν οι δυνάμεις, αυτή φούντωνε πιο πολύ, με αποτέλεσμα το θερμικό φορτίο να ήταν μεγαλύτερο και οι καταστροφές να ήταν ακόμη περισσότερες», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, ζήτησε ο καθένας από την πλευρά του να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς, όπως είπε, με τον καθαρισμό των οικοπέδων μειώνονται οι επεκτάσεις των πυρκαγιών και οι συνέπειες όλων των πυρκαγιών που προκαλούνται.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε από εδώ και στο εξής ότι λόγω της κλιματικής κρίσης, κάθε πυρκαγιά που ξεκινά έχει μια τεράστια δυναμική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε χρονιά που περνάει ήταν πιο ήπια και κάθε χρονιά που έρχεται η ένταση του φαινομένου θα είναι ακόμη πιο ισχυρή. Όλες οι δυνάμεις είναι στο πεδίο», προειδοποίησε ο κ. Τσίγκας.

«Να καθαρίζετε τα οικόπεδα»

Για τη μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας εξαιτίας της φωτιάς στη Βάρης – Κορωπίου μίλησε στην ΕΡΤ κάτοικος της περιοχής τονίζοντας ότι «υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας».

«Κάποιοι δούλευαν με τροχό στη Βάρης-Κορωπίου, πετάχτηκαν σπίθες, άρπαξαν τα χόρτα και μετά με τον αέρα που έπνεε στα 8 μποφόρ μετέφερε τις φλόγες στη ρεματιά. Πέταγαν τα αεροπλάνα, έριχναν το νερό, όμως ο ισχυρός αέρας το μετέφερε αλλού. Ευτυχώς, στο τέλος οι άνθρωποι μας γλιτώσανε και έσβησαν τη φωτιά», τόνισε.

«Όποιος είχε καθαρίσει το οικόπεδό του κατάφερε να γλιτώσει. Να καθαρίζετε τα οικόπεδα. Ο διπλανός μου ευτυχώς είχε καθαρίσει το οικόπεδό του, αλλά πολλά οικόπεδα της περιοχής είναι ακαθάριστα. Υπήρξαν ζημιές σε σπίτια και σε επιχειρήσεις», είπε κλείνοντας ο κάτοικος της περιοχής.