Μορφή «επιδημίας» έχουν πάρει οι εξαφανίσεις ξένων τουριστών που βρέθηκαν στη χώρα μας, για να απολαύσουν το περιβόητο… summer in Greece.

Οι τρομερά υψηλές θερμοκρασίες, τα δύσβατα μονοπάτια, ο αποπροσανατολισμός, η άγνοια του τοπίου και η έλλειψη του σωστού εξοπλισμού φαίνεται πως είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε όλες αυτές τις εξαφανίσεις.

Η αρχή έγινε με τον βρετανό παρουσιαστή, Μάικλ Μόσλεϊ, στις 5 Ιουνίου, ο οποίος εξαφανίστηκε στη Σύμη. Ο 67χρονος είχε πάει για πεζοπορία και οι τρομερά υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στον θάνατό του, αφού τις τελευταίες του στιγμές έδειχνε χαμένος και εξαντλημένος. Βρέθηκε νεκρός τέσσερις μέρες αργότερα από εικονολήπτη της ΕΡΤ.

Ένας 74χρονος Ολλανδός εξαφανίστηκε ενώ έκανε πεζοπορία στις περιοχές Λημνιώνας και Κλήμα, νοτιοδυτικά του νησιού της Σάμου. Πολλές μέρες αργότερα και κατόπιν πολλών προσπαθειών από στεριά, αέρα και θάλασσα, οι έρευνες εντοπισμού του σταμάτησαν.

Στις 11 Ιουνίου, ένας 59χρονος αμερικανός τουρίστας εξαφανίστηκε στην Αμοργό. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, με βάση και το σήμα που εξέπεμψαν για τελευταία φορά τα δύο κινητά τηλέφωνα που είχε μαζί του, πηγαίνοντας για πεζοπορία. Οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη.

Την ίδια μέρα, ένας 55χρονος αμερικανός τουρίστας εξαφανίστηκε στο Μαθράκι. Ένας φίλος του ανησύχησε, γιατί είχε να τον δει μέρες και απευθύνθηκε στις Αρχές. Έπειτα από έρευνες πέντε ημερών εντοπίστηκε νεκρός.

Δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 13 Ιουνίου, ένας 80χρονος άνδρας πήγε για πεζοπορία στο Λασίθι μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς. Η ώρα περνούσε και ο τουρίστας δεν είχε επιστρέψει, με τη σύζυγό του να καλεί την αστυνομία. Δυστυχώς, ο 80χρονος εντοπίστηκε νεκρός κοντά στον δρόμο που οδηγούσε στον αρχαιολογικό χώρο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Σίκινο, όπου αγνοούνται από τις 14 Ιουνίου δύο γαλλίδες τουρίστριες, ηλικίας 64 και 73 ετών. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μονοπάτια του νησιού, και σε αυτές συμμετέχουν πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικό κλιμάκιο από την Ίο, καθώς και ο δήμαρχος του νησιού, Βασίλης Μαράκης, και δημοτικοί σύμβουλοι.

Συναγερμός, τέλος, σήμανε στις 14 Ιουνίου για την εξαφάνιση δύο ισραηλινών περιπατητών στη Βυτίνα Αρκαδίας, οι οποίοι είχαν πάει για πεζοπορία στο Μαίναλο. Εκεί έχασαν τον προσανατολισμό τους και κατευθύνθηκαν προς το Ζυγοβίτσι, αντί για το μονοπάτι που οδηγεί προς τη Βυτίνα. Ευτυχώς, οι δύο πεζοπόροι βρέθηκαν ασφαλείς το βράδυ της επόμενης ημέρας.