Αν έχεις βρεθεί ποτέ στη μέση του δρόμου λόγω μίας βλάβης του αυτοκινήτου, τότε ξέρεις ότι δεν είναι και πολύ ευχάριστη εμπειρία. Πρόκειται για μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να διαταράξει οποιοδήποτε διαδρομή. Όσο καλός οδηγός και αν είσαι, όσο καλά και αν φροντίζεις το αυτοκίνητο σου, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία λίγο πολύ όλοι έχουμε βρεθεί ή θα βρεθούμε στη ζωή μας.

Και τα στατιστικά δεν αποκαλύπτουν μόνο αυτό, μας ενημερώνουν επίσης για το ποιες είναι οι κύριες αιτίες που μπορεί να «μείνουμε» στο δρόμο, καθώς και τη συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας του αυτοκινήτου και της βλάβης που μπορεί να εκδηλώσει.

Οδική βοήθεια

Οι βασικοί λόγοι που μπορεί να χρειαστείς οδική βοήθεια

Ο βασικότερος λόγος για τους οποίους μπορεί να «προδώσει» το αυτοκίνητο τον οδηγό του είναι η μηχανική βλάβη. 6 από τις 10 κλήσεις (63%) που έλαβε η ομάδα της Hellas Direct για οδική βοήθεια το 2023 ήταν γι’ αυτόν τον λόγο. Δυστυχώς, σε μία τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις μόνος σου και η μόνη λύση είναι να ζητήσεις βοήθεια.

Ο δεύτερος συχνότερος λόγος που θα οδηγήσει κάποιον σε αναζήτηση οδικής βοήθειας είναι η μπαταρία (25%) και έπειτα, αλλά και πιο σπάνια το λάστιχο (10%). Λογικό, καθώς πρόκειται για μία επιπλοκή την οποία μπορεί να διορθώσει και από μόνος του ο οδηγός εφόσον διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και γνώσεις. Φυσικά, εάν το ασφαλιστικό σου πακέτο συμπεριλαμβάνει οδική βοήθεια, ακόμη και αν γνωρίζεις πως να διορθώσεις μόνος σου το πρόβλημα, καλύτερα να το κάνουν άλλοι για σένα.

Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που έχουν το μυαλό τους στα σύγνεφα και ζητάνε βοήθεια επειδή έμειναν από καύσιμα. Ευτυχώς, για όλους μας το ποσοστό είναι πολύ μικρό, μόλις το 0,45%.

Αιτίες κλήσεων και ηλικία οχήματος

Ενδιαφέρον έχει να δούμε και τα ποσοστά σε ό,τι αφορά την ηλικία των οχημάτων που παρουσιάζουν προβλήματα.

Όπως είναι φυσικό, όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένα όχημα, τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγήσει τον κάτοχο του σε αναζήτηση βοήθειας λόγω μηχανικής βλάβης. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στις κλήσεις Οδικής βοήθειας. Πιο συγκεκριμένα, από όλες τις κλήσεις για οδική βοήθεια που έλαβε η ομάδα της Hellas Direct για το 2023 και αφορούσαν οχήματα έως 5 ετών, η μηχανική βλάβη ήταν η αιτία για το 44%. Το ποσοστό αυτό έγινε 58% στα οχήματα 6-15 ετών, 66% στα οχήματα 16-25 ετών, 72% στις ηλικίες 26-30 ετών και τερμάτισε στο 83% στα οχήματα άνω των 30 ετών.

Από την άλλη, αντίστροφη είναι η εξέλιξη των κλήσεων για λάστιχο: Από 20% στα καινούργια οχήματα γίνεται 12% στις ηλικίες 6-15 ετών και στη συνέχεια μονοψήφιο: 8% στα οχήματα 16-25 ετών, 6% στις ηλικίες 26-30 και 5,5% στα άνω των 30 ετών.

Παρόμοια πορεία συναντάμε και στη σχέση μεταξύ της ηλικίας του οχήματος και την πορεία των κλήσεων για μπαταρία. Από 33% στα καινούργια οχήματα έως 5ετίας γίνεται 28% και μετά 24%. Τελικά διαμορφώνεται στο 19% στα οχήματα ηλικίας 26-30 ετών και 11% στα άνω των 30.

Η σημασία της οδικής βοήθειας

Η σημασία της οδικής βοήθειας σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς εξασφαλίζει ασφάλεια και υποστήριξη όταν τη χρειάζεσαι περισσότερο. Η συμπερίληψη της οδικής βοήθειας στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου παρέχει ένα απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας σε από απρόβλεπτες ταλαιπωρίες και πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν.

Οδική βοήθεια

Τα στατιστικά εξάλλου μιλάνε από μόνα τους, οπότε τι πιο απλό από το να συμπεριλάβεις την οδική ασφάλεια στην ασφάλεια της μηχανής ή του αυτοκινήτου σου, ώστε να έχεις το μυαλό σου ξέγνοιαστο ότι και αν συμβεί.

Και αν ψάχνεις την κατάλληλη ασφάλεια για το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου, τότε μήπως να εμπιστευτείς τους ανθρώπους της Hellas Direct; Όπως φαίνεται και παραπάνω κάτι περισσότερο γνωρίζουν.