Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Αντώνη Τουρκογιώργη.
Το ιστορικό και ιδρυτικό μέλος των Socrates Drunk the Conium πέθανε σε ηλικία 73 ετών ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα (5/5), ύστερα από πολύχρονη μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τον Απρίλιο του 2010 όταν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας κατόπιν αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Στη συνέχεια είχε υποβληθεί σε ειδική επέμβαση ενδοαγγειακού εμβολισμού ανευρύσματος εγκεφάλου και με την ολοκλήρωση της τότε επέμβασης οι γιατροί εξέφρασαν στη σύζυγο του την αισιοδοξία τους ότι θα ζήσει, ωστόσο όχι με τον τρόπο που είχε συνηθίσει.
Τον Οκτώβριο του 2018, οι φίλοι του έδειξαν πως δεν τον ξεχνούν και οργάνωσαν μια μεγάλη συναυλία με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την στήριξή του, ώστε να λάβει την κατάλληλη θεραπεία σε ειδικό κέντρο. Μεταξύ άλλων, στην συναυλία τότε συμμετείχαν η Ελένη Βιτάλη, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Γλυκερία, ο Χρήστος Δάντης, η Ελεονώρα και ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Μπίγαλης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, φίλοι και συνεργάτες τον αποχαιρέτησαν με αναρτήσεις μέσα από τα social media.
Μάκης Γιούλης: «Επιτέλους θα ησυχάσει η ψυχούλα σου από τον Γολγοθά που τράβαγες από τον Απρίλιο του 2010»
Σε δήλωσή του, ο Μάκης Γιούλης, ο τελευταίος ντράμερ των Socrates τόνισε για την απώλεια του φίλου του: «Τελικά σήμερα Κυριακή του Πάσχα του 2024 ήρθε η ώρα για το μεγάλο αντίο που φοβόμουν τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια ότι κάποια στιγμή θα βρεθώ στην τόσο δύσκολη θέση να σου πω… Επιτέλους θα ησυχάσει η ψυχούλα σου από τον Γολγοθά που τράβαγες από τον Απρίλιο του 2010… Αντίο αγαπημένε μου φίλε, αντίο αγαπημένε μου συνεργάτη, αντίο μοναδικέ μου Tony».
Ο Κώστας Μπίγαλης, αποχαιρέτησε τον Αντώνη Τουρκογιώργη
Μέσω ανάρτησης, ο άλλοτε συνεργάτης του, Κώστας Μπίγαλης, αποχαιρέτησε τον Αντώνη Τουρκογιώργη, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του: «Σήμερα έφυγε ο μεγάλος μουσικός, κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής, Αντώνης Τουρκογιώργης, να συναντήσει τον αδερφικό του φίλο, Γιάννη Σπάθα, το άλλο του μισό των θρυλικών Socrates Drank the Conium του κορυφαίου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών. Tony Power. Για πάντα».
Συγκινητική η ανάρτηση του Γιάννη Ζουγανέλη
«Η Ζωή που σήμερα γιορτάζει. Σήμερα με πόνεσε. Μου πήρε απ’ τη καρδιά μου. Παλμούς και συναισθήματα. Εικόνες και εντάσεις Ροκ. Έφυγε ένας μεγάλος δημιουργός
Μας άφησε τα Δώρα του. Τους ήχους του. Τις σκέψεις και τη ποίηση. Το μπασσό του την ηλεκτρική Κιθάρα του. Την ηλεκτρισμένη φωνή του. Τη γλώσσα του σώματος του
Τη δυναμική του. Την οξυμένη γλώσσα του. Το χιούμορ του τα όνειρα.
ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΥΡΚΟΓΙΩΡΓΗ. Σ ευχαριστώ για την ομορφιά σου. Για τον τρόπο και τη στάση. Στη εμπνευσμένη καθημερινότητά σου. Για την Ευγένεια και την επαναστατικότητα σου. Εύχομαι να συναντήσεις. Για να ηρεμίσει η Ψυχή σου. Τον αδελφό σου Γιάννη Σπάθα. Η παρακαταθήκη που μας αφήνεις θα σε κρατά ζωντανό.
Η Λίνα σου κι ο Γιάννης σου. Και τα δίδυμα εγγόνια σου. Έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τη ζωντάνια σου.
Καλό ταξίδι αγάπη μου !!!».
Ποιος ήταν ο Αντώνης Τουρκογιώργης
Ο Αντώνης Τουρκογιώργης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1951 και έγινε αρχικά γνωστός ως μπασίστας και τραγουδιστής των Socrates Drank the Conium. Υπήρξε ένας δυναμικός περφόμερ, τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ασυμβίβαστος στο σύνολό του, καλλιτέχνης. Αφοσιώθηκε στην ροκ μουσική και άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα.
Οι Socrates
Οι Socrates ή Socrates Drank the Conium ήταν ελληνικό progressive rock μουσικό συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1969 στον Πειραιά από τους Γιάννη Σπάθα (κιθάρα), Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι) και Ηλία Μπουκουβάλα (ντραμς). Κυκλοφόρησαν επτά studio albums και είναι γνωστότεροι για τραγούδια όπως τα «Starvation» και «Mountains». Το άλμπουμ τους «Phos» ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις ελληνικό ροκ άλμπουμ της δεκαετίας του 1970, πουλώντας περισσότερα από 200.000 αντίτυπα.
Οι Socrates πρωτοεμφανίστηκαν στα κλαμπ της Αθήνας και κυρίως στο Κύτταρο. Το ρεπερτόριο τους συμπεριελάμβανε κομμάτια από τη δισκογραφία τους αλλά και διασκευές από καλλιτέχνες όπως ο Τζίμι Χέντριξ, ο Φρανκ Ζάπα, oι Rolling Stones και άλλοι. Έγιναν γνωστοί για τον συνδυασμό του ύφους της ελληνικής παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής και το έντονο ροκ στυλ με τα δύο σταθερά και ιδρυτικά μέλη, τον Γιάννη Σπάθα (κιθάρα) και τον Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι) να γράφουν τραγούδια όπως το «Mountains» και το «Starvation». Έχουν παίξει στο Hammersmith Odeon του Λονδίνου ως support σε περιοδεία των UFO. Για αρκετά χρόνια μετά το 1986, το γκρουπ δεν έκανε ζωντανές εμφανίσεις. Ωστόσο, το 1999 επανενώθηκε με συναυλία στον Λυκαβηττό, όπου τα βασικά μέλη βρέθηκαν ξανά μαζί (Τουρκογιώργης-Σπάθας-Τρανταλίδης) με την προσθήκη καινούργιων μουσικών (Δημήτρης Μπέλλος – πλήκτρα, Μαρκέλλα Παναγιώτου και Νίκος Κουρουπάκης – δεύτερα φωνητικά). Μαζί τους συνεργάστηκε ο πιανίστας Δημήτρης Πολύτιμος.
Μετά από κάποιες εμφανίσεις έγιναν σημαντικές αλλαγές των μελών και το συγκρότημα πήρε σταθερή μορφή από το 2002 μέχρι και το 2010 με τους: Γιάννη Σπάθα, Αντώνη Τουρκογιώργη, Μάκη Γιούλη, Αστέρη Παπασταματάκη και Μαρκέλλα Παναγιώτου. Στο διάστημα αυτό, το γκρουπ έκανε μεγάλες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε κλαμπ της Αθήνας μεταξύ των οποίων το Ρόδον, το Κύτταρο, το Rodeo και το House Of Art.
Το 2009 ο Γιάννης Σπάθας, ο Αντώνης Τουρκογιώργης και ο Μάκης Γιούλης ξεκίνησαν να ηχογραφούν νέα τραγούδια ωστόσο, κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, το εγκεφαλικό επεισόδιο του Αντώνη Τουρκογιώργη έπαυσε την πορεία της μπάντας. Το υλικό αυτό σώθηκε και κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2023 με τον τίτλο «Last Forever».
Δισκογραφία με τους Socrates
«Socrates Drank the Conium» (1972)
«Taste of Conium» (1972)
«On the Wings» (1973)
«Phos» (1976)
«Waiting for Something» (1980)
«Breaking Through» (1981)
«Plaza» (1984)
Μετά την διάλυση των Socrates, ο Αντώνης Τουρκογιώργης ακολούθησε σόλο καριέρα κάνοντας πολλές επιτυχημένες συνεργασίες. Το 2007 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του, με τίτλο «Το Συγκρότημα» στο οποίο με χιούμορ και ζωντάνια κατέγραφε πώς δημιουργείται ένα συγκρότημα με βάση την προσωπική του εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα ξετύλιγε τη μουσική του πορεία από τα πρώτα του βήματα στη μουσική. Κομβικό σημείο βεβαίως του βιβλίου αποτελεί η περιπετειώδης και ανατρεπτική μουσική διαδρομή των σπουδαίων Socrates.
Προσωπικοί δίσκοι
«Τα Μάτια 14» (1986)
«Επεισόδιο» (1988)
«Μόνον Όρθιοι» (1990)
«Πυρ, Γυνή και Rock and Roll» (1991) (με τη Λίνα Μπαμπατσιά)
«Βήματα» (1992)
«Ουφ!» (1998)