Αισθητή είναι και σήμερα – για δεύτερη ημέρα – η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μίλησε για το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα αλλά και για τη διάρκεια του φαινομένου, δείχνοντας χαρακτηριστικές εικόνες, όπως τις κατέγραψε ο δορυφόρος της ΝASA. Όπως είπε, μέσα στην ημέρα η σκόνη θα φύγει από παντού, καθώς οι δυτικοί άνεμοι, που αναμένονται, θα τη διώξουν σταδιακά. Μάλιστα, στα δυτικά της χώρας ο αέρας έχει ήδη καθαρίσει.
«Ήδη στο Ιόνιο έχουν επικρατήσει δυτικοί άνεμοι», τόνισε, ενώ, όπως είπε, το ερώτημα είναι εάν θα βρέξει στην Αττική το πρωί, με αποτέλεσμα να υπάρχει λασποβροχή. Οι εικόνες από τη σκεπασμένη με σκόνη Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικές.
«Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια, τα οποία μπορεί να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό», τονίζουν οι πνευμονολόγοι.
Για τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του σχολίασε: «Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα, που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων, μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη, που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως, φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».
Για τα προβλήματα που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η αφρικανική σκόνη μίλησε o καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. «Πάντα, όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με μικροσωματίδια, άνθρωποι με προϋπάρχουσες νόσους επιβαρύνονται, καθώς τα σωματίδια κάθονται στον βλεννογόνο και κάνουν φλεγμονή. Έτσι, σε οργανισμό, που έχει ήδη φλεγμονή από άσθμα, αλλεργία, αυτό αυξάνεται και προκαλεί συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν ειδικό και όχι «να το παίζουμε» μόνοι μας γιατροί. «Εάν κάποιος έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει, πρέπει να μιλήσει με τον θεράποντα γιατρό του για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή· και συνήθως αποφασίζεται ενίσχυση, αλλά ποτέ δεν το κάνουμε μόνοι μας, ποτέ ως γιατροί του εαυτού μας», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Σε υγιή οργανισμό δεν προκαλεί συμπτώματα η σκόνη»
«Αν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα, όταν έχουμε αφρικανική σκόνη, και δεν γνωρίζει να έχει κάποια νόσο, να μην το αποδώσει σε αυτό. Αν κάνει συμπτώματα, σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο και δεν το ξέρει. Σε υγιή οργανισμό δεν προκαλεί συμπτώματα η σκόνη», επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «αν βήχουμε, μπορεί να έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το γνωρίζουμε· δύο συχνά νοσήματα, που οι μισοί από όσους πάσχουν δεν το γνωρίζουν». «Ιδίως αν έχουμε μία από τις δύο αυτές νόσους και πρέπει να βγούμε σε ανοιχτούς χώρους, το καλύτερο είναι να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας καθώς αυτές κατακρατούν το 95% των σωματιδίων και μας προστατεύουν», κατέληξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.