Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν το δικαίωμα του ασύλου και διεθνούς προστασίας και κανείς άλλος, διεμήνυσε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής δηλώνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα όλοι οι υπόλοιποι να φύγουν είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση.
Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς παροχής ασύλου, ο Χρ. Παπουτσής υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της απόφασης να κατασκευαστεί φράχτης στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο και τόνισε πως δεν αποτελεί μεμονωμένο μέτρο – κι άρα αναποτελεσματικό – παρά εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατά 250 εκ. ευρώ μέχρι το 2013.
Εξήγησε πως η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών περνάει από τη ζώνη αυτή κι έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας φράχτης διευκρινίζοντας πως δεν είναι τοίχος, και ουδεμία σχέση έχει αυτό το εμπόδιο «με τις ιστορικές ακροβασίες, τις ερμηνευτικές αυθαιρεσίες, με την σημειολογική δαιμονοποίηση που επιχειρούν ορισμένοι».
Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη επισήμανε πως δεν μπορούμε πια να κλείνουμε τα μάτια μας σε ένα πρόβλημα που πληγώνει πολλαπλώς την Ελλάδα, «η χώρα δεν αντέχει άλλο, η ελληνική κοινωνία έφτασε στα όριά της» και πρόσθεσε πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνουμε τώρα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Γι αυτό – όπως ανέφερε – έθεσε το θέμα αυτό ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα και άφησε στους πολίτες να κρίνουν «τι είναι προοδευτικό και τι αντιδραστικό».
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, με την εισηγήτρια του κόμματος, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, να εκφράζει επιφυλάξεις σε άρθρα του και ενστάσεις σχετικά με το ότι «δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που οφείλει να εφαρμόσει η χώρα με βάση τις δεσμεύσεις της απέναντι στις διεθνείς συνθήκες».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου γιατί – όπως είπε – «διαμορφώνεται ένας κατασταλτικός κλοιός γύρω από τους πρόσφυγες» κι ακόμη ζήτησε την ακύρωση του «απάνθρωπου» σχεδίου ύψωσης του φράχτη στον Έβρο.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης είπε πως είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης με ποσοστό λαθρομεταναστών 20% στο σύνολο του πληθυσμού της, αλλά και το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου γιατί δεν υπηρετεί τις βασικές αρχές της σωστής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά είπε «ναι» στον φράχτη «έστω κι αργά». Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι όμηρος της Ευρώπης πρότεινε να σφραγιστούν ταξιδιωτικά έγγραφα να βγουν οι πρώτοι 50.000 στην Ανκόνα «για να δούμε πως θα τρέχουν τότε Βρυξέλλες και Στρασβούργο».
Ο Β. Μουλόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση χειραγωγεί την κοινή γνώμη καλλιεργώντας τα ένστικτα της καχυποψίας του φόβου και του εξωτερικού κινδύνου και υποστήριξε ότι ζεσταίνει «το αυγό του φιδιού» για λογαριασμό της άρχουσας τάξης της Ευρώπης.