Είναι προφανές ότι κάποιος, με την αγορά και την εγκατάσταση μιας κάμερας ασφαλείας, θέλει να εκμεταλλευθεί στο μέγιστο τις δυνατότητές της. Ειδικά για τους εξωτερικούς χώρους, όμως, όπου μια κάμερα έχει πιο «σύνθετη» αποστολή, υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να είναι… διπλά και τριπλά αποτελεσματικές.
- Το ύψος είναι φίλος: Μια κάμερα τοποθετημένη σε ψηλό σημείο μπορεί να «δει» περισσότερα, είναι πιο δύσκολο να βανδαλιστεί ή να καταστραφεί από κάποιον επίδοξο διαρρήκτη και είναι πιο δύσκολο να τη δει κανείς – με την πρώτη ματιά τουλάχιστον. Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι η κάμερα έχει ευρύτερο οπτικό πεδίο, άρα σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάτι ύποπτο, θα έχετε ανάλογα περισσότερο χρόνο για να αντιδράσετε.
- Μάθετε τι μπορεί να κάνει η κάμερα: Οι τεχνικές προδιαγραφές της κάμερας (όπως λ.χ. οι μοίρες κάλυψης) είναι σημαντικές, ενώ επηρεάζουν και το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθούν. Η επιλογή εδώ θα πρέπει να έχει σαν κριτήριο τον χώρο που θέλετε να καλύψετε: είναι για παράδειγμα η κεντρική είσοδος ή όλη η μάντρα του κήπου σας; Η θέση θα πρέπει να καλύπτει αυτή την περιοχή.
- Αξιοποιήστε το οπτικό πεδίο της κάμερας: Εδώ η λογική είναι απλή. Αν κάποιος επιλέξει μια κάμερα που καλύπτει 360 μοίρες και την τοποθετήσει στη μέση ενός τοίχου, θα περιορίσει το οπτικό της πεδίο στις 180 μοίρες. Αν πάλι η κάμερα τοποθετηθεί σε γωνία, θα καλύπτει 270 μοίρες. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η κάμερα κάνει τη «δουλειά» τριών στατικών καμερών, που καλύπτουν 90 μοίρες η καθεμία. Το συμπέρασμα είναι ότι η σωστή τοποθέτηση μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο εξοπλισμό με το ίδιο αποτέλεσμα.
- Προσοχή στη… φύση: Η φύση δεν είναι καθόλου φιλική για τον τεχνικό εξοπλισμό. Έτσι, η τοποθέτηση μιας κάμερας κοντά σε υδρορροή λ.χ. σημαίνει ότι η κάμερα καταπονείται περισσότερο και είναι πιθανότερο να παρουσιάσει τεχνικά προβλήματα ή να έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Επίσης, το οπτικό πεδίο της κάμερας πρέπει να είναι καθαρό από φυσικά εμπόδια όπως τα δέντρα, γιατί κατά περιόδους η εικόνα της κάμερας θα είναι πιο σκοτεινή, ενώ η κίνηση των φύλλων από τον αέρα μπορεί να ενεργοποιεί τον αισθητήρα κίνησης και να δίνει ψευδείς συναγερμούς.
- Καλύψτε όλες τις «κρίσιμες» περιοχές: Φαίνεται προφανές, αλλά δεν είναι – συχνά γίνονται λάθη σε αυτό το θέμα. Οι κάμερες πρέπει να καλύπτουν όλες τις πιο σημαντικές εξωτερικές περιοχές για την ασφάλεια του σπιτιού. Έτσι, οι εξωτερικές πόρτες (στο σπίτι ή στον κήπο) ή σημεία της περίφραξης που είναι πιο εκτεθειμένα, πρέπει να καλύπτονται οπωσδήποτε. Δεν έχει νόημα να καλύπτεται η είσοδος στον κήπο και όχι και η κεντρική είσοδος του σπιτιού, στη λογική ότι αρκεί η κάλυψη σε μία είσοδο για να εντοπίσετε κάποιον να μπαίνει στον χώρο. Ο στόχος είναι να εντοπίσετε οποιαδήποτε «εισβολή» στον χώρο και όχι μόνο σε μία είσοδο, την οποία ενδεχομένως κάποιος μπορέσει να παρακάμψει.
- Το οπτικό πεδίο της κάμερας πρέπει να είναι καθαρό: Όπως και στην περίπτωση των φυσικών εμποδίων, ανάλογη σημασία θα πρέπει να δοθεί και στην πιθανή ύπαρξη «τεχνητών» εμποδίων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος αν η κάμερα δέχεται απευθείας στον φακό της φως (από λάμπα του σπιτιού ή από τον δρόμο). Αν συμβαίνει αυτό, απλώς τις ώρες αυτές η κάμερα θα καταγράφει ελάχιστα πράγματα. Επίσης, οι κάμερες που καλύπτουν εξωτερικούς χώρους πρέπει να είναι τοποθετημένες… έξω. Μια κάμερα που «γράφει» τον κήπο όντας τοποθετημένη πίσω από κάποιο παράθυρο, απλώς δεν θα γράψει τίποτα και η αιτία γι’ αυτό είναι το τζάμι.