Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί η εικόνα που παρουσιάζει το Ολυμπιακό Κέντρο Beach Volley του Φαλήρου που έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και στις λεηλασίες. Σπασμένα παράθυρα και καθίσματα, σκουριασμένα στέγαστρα που μπάζουν νερά, θρυμματισμένα τζάμια παραθύρων, καμένα γραφεία, πεταμένα δημόσια έγγραφα από ‘δω κι από ‘κει, σκουπίδια παρατημένα στις γωνίες, καλώδια που κρέμονται από τις ψευδοροφές, ανενεργοί ανελκυστήρες και λεηλατημένες εγκαταστάσεις από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί ό,τι υλικά κατασκευής και αντικείμενα υπήρχαν και θα μπορούσαν να πουληθούν, συνθέτουν την εικόνα ντροπής της πάλαι ποτέ αθλητικής εγκατάστασης που φιλοξένησε χιλιάδες κόσμου.
Η απόλυτη εγκατάλειψη. Καταρχάς ο καθένας μπορεί να μπει μέσα σε αυτό καθώς οι λαμαρίνες που θεωρητικά το προστάτευαν, έχουν κοπεί σε διάφορα σημεία. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι με συνθήματα, γραφεία και έπιπλα είναι κατεστραμμένα ενώ έχουν αφαιρεθεί ακόμη και κάποια από τα 7.000 καθίσματα που διέθετε. Όπου υπήρχε χαλκός, σιδηροκατασκευές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που μπορεί να είχαν κάποια αξία, έχουν κλαπεί, ενώ σε κάθε διάδρομο υπάρχουν σπασμένα γυαλιά. Αν επισκεφθείς τις τουαλέτες, θα διαπιστώσεις ότι έχουν αφαιρεθεί ακόμη και οι λεκάνες. Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι σε έναν από τους διαδρόμους υπάρχουν εκατοντάδες φάκελοι με δημόσια έγγραφα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και άλλων υπηρεσιών, ακόμη και από την εποχή προ του 2004. Φύλαξη δεν υπάρχει πουθενά. Όπου και όποτε θέλεις μπαίνεις.
Στο διάβα του χρόνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ένθεν, επιχειρήθηκε αρχικά να μετατραπεί σε συναυλιακό χώρο, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε με επιτυχία και η σχετική σύμβαση που είχε υπογραφεί, λύθηκε μέσω της δικαστικής οδού. Από αθλητικής άποψης, χρησιμοποιήθηκε μονάχα για τη διοργάνωση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης, του 6ου Κυπέλλου Beach Handball και του διεθνούς τουρνουά εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών και τέλος. Κι όμως ακόμη και λεηλατημένο αποπνέει ακόμη μια αίγλη. Ακόμη και η χαλαζιακή άμμος στον αγωνιστικό χώρο άξιζε μια περιουσία. Μάλλον δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος να την αφαιρέσουν κι αυτή….
Από το 2016 η εγκατάσταση έχει περάσει στην Περιφέρεια Αττικής και σχεδιάζεται η συντήρηση επισκευή και αποκατάστασή της προκειμένου να ενταχθεί στη δεύτερη φάση ανάπλασης του φαληρικού όρμου, στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης της επονομαζόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας» που θα έχει ως εμβληματικό τοπόσημο το Ελληνικό.
Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbeast