Την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση στο κεντρικό οδικό δίκτυο αλλά και στο εσωτερικό αγροτικό δίκτυο που καταστράφηκε σε αρκετά σημεία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, τονίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, προκειμένου να μπορέσει να γίνει η ετήσια συγκομιδή από τη μηλοκαλλιέργεια της περιοχής.
Η «επόμενη μέρα» της καταστροφής ξημερώνει με την περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσει οικονομική κατάρρευση. Μέχρι αυτή την ώρα, ολόκληρα χωριά είναι αποκλεισμένα. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει πρόσβαση στη Ζαγορά από καμία οδό, κλειστή παραμένει η έξοδος προς Βόλο, δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή μάλιστα που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, τα ψυγεία και το διαλογητήριο, ενώ το χωριό Πουρί αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ακόμη και πεζή η μετακίνηση είναι επικίνδυνη και σε κάποια σημεία αδύνατη. Παντελώς κατεστραμμένο, όμως, είναι και το εσωτερικό αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στη συγκομιδή όσων μήλων και καστάνων γλίτωσαν από την κακοκαιρία, συγκομιδή η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ξεκινούσε αυτή την εβδομάδα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου που συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, δηλαδή την πλειονότητα των αγροτών, σε μια περιοχή που η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων, ζητά να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός αποκατάστασης του κεντρικού και αγροτικού δικτύου, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης. «Κάθε χρόνο, στη Ζαγορά, παράγονται κατά μέσο όρο 13.000-15.000 τόνοι μήλων, με τουλάχιστον το 10% της παραγωγής να διατίθεται για εξαγωγές» δηλώνει στο Newsbeast ο κ. Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. «Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο, κεντρικό και αγροτικό, για όλους τους τύπους οχημάτων« τονίζει ο κ. Πολίτης.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συνεταιρισμού αγροκτήματα ή μέρος αυτών έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά προς τη θάλασσα, καταγράφει καρπόπτωση από ανεμοθύελλα, πλήγματα σε καρπούς από χαλαζόπτωση αλλά και εκρίζωση φυτικού κεφαλαίου από τα καιρικά φαινόμενα. «Με διαλυμένο, όμως, ή απροσπέλαστο το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν μπορεί να γίνει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών» τονίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Υπάρχουν αγροκτήματα που “στάθηκαν όρθια” όπως και μέρος της παραγωγής προς συγκομιδή και εμπορική διακίνηση, πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση, να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά. Στα απειροελάχιστα αγροκτήματα που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, υπήρχαν άλλωστε ήδη πριν το φαινόμενο ζητήματα επί της προσδοκώμενης συγκομιδής λόγω κλιματικής αλλαγής, ακόμα και να εκτελεστεί η συγκομιδή, είναι αδύνατη η παράδοση των προϊόντων στο συσκευαστήριο. Δεν υπάρχει οδική σύνδεση. Είναι επίσης αδύνατη η διακίνηση ποσοτήτων αχλαδιών και της πρώιμης ποικιλίας μήλων ΓΚΑΛΑ που έχουν συγκομιστεί πριν τη καταστροφή. Παραμένει όμως πρόβλημα η αδυναμία συγκομιδής του κύριου προϊόντος, που αποτελεί περισσότερο από το 95% της συνολικής προς εμπορία ποσότητας. Σε κάθε περίπτωση, τα μήλα ΖAGORIN που θα συγκομιστούν και θα κυκλοφορήσουν στις αγορές, εννοείται θα τυγχάνουν της υψηλής ποιότητας που εγγυάται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Αρκεί να συγκεντρωθούν και να διακινηθούν».