Εάν χρειάζεστε ένα σύστημα συναγερμού για το σπίτι και έχετε σκύλο ή γάτα (ή και τα δύο), θα πρέπει να εγκαταστήσετε αυτό που η «βιομηχανία ασφαλείας» αναφέρει ως «συναγερμό φιλικό προς τα κατοικίδια». Τι σημαίνει, όμως, αυτή φράση;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι ένας συναγερμός φιλικός προς τα κατοικίδια δεν είναι κάποιο διαφορετικό, πιο ακριβό ή πιο εξεζητημένο σύστημα. Ο κύριος πίνακας ελέγχου ενός συναγερμού φιλικού προς τα κατοικίδια είναι πανομοιότυπος με τον κύριο πίνακα ελέγχου ενός τυπικού συστήματος. Αυτό που κάνει το σύστημα «φιλικό προς τα κατοικίδια», είναι οι αισθητήρες κίνησης που συνοδεύουν την εγκατάσταση, οι Passive Infrared Sensor (PIR), δηλαδή «παθητικοί αισθητήρες κίνησης υπερύθρων».

Ένας παθητικός ανιχνευτής υπερύθρων (PIR) έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τη θερμότητα του σώματος (παθητική υπέρυθρη ενέργεια). Ο ανιχνευτής ελέγχει μόνιμα για διαφορές στο θερμικό περιβάλλον. Η παθητική υπέρυθρη ενέργεια ενός άδειου δωματίου τείνει να είναι αρκετά σταθερή και να μην αλλάζει γρήγορα. Ωστόσο, τη στιγμή που κάποιος μπαίνει στο δωμάτιο, το παθητικό υπέρυθρο γίνεται αντιληπτό ως μεγάλη αλλαγή στο περιβάλλον και ο ανιχνευτής ενεργοποιεί τον συναγερμό.

Πώς μεταφράζεται αυτό για τον σκύλο ή για τη γάτα μας; Τα μεγαλόσωμα (άνω των 35 κιλών) σκυλιά είναι πιθανό να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό εάν μπορούν να τριγυρνούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι.

Οι γάτες και οι σκύλοι έως 35 κιλά έχουν πολύ μικρές πιθανότητες. Ωστόσο, εάν η γάτα σας τείνει να πηδά στον πάγκο της κουζίνας και στα περβάζια των παραθύρων (όπως συνήθως κάνουν) ή αν ο σκύλος σας βάζει τα μπροστινά πόδια στο παράθυρο όταν βλέπει ή ακούει κάποιον να περπατά έξω (όπως συνήθως κάνουν), τότε ο συναγερμός σας μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε σύστημα συναγερμού φιλικό για τα κατοικίδιά σας (και για το νευρικό σας σύστημα!). Θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με έναν ειδικό, που θα σας προτείνει τις ενδεικνυόμενες ρυθμίσεις και ένα σχέδιο εγκατάστασης που θα καλύπτει τις ανάγκες σας σε ασφάλεια, χωρίς… τετράποδους συναγερμούς.

Ειδικά για τους μεγαλόσωμους σκύλους, που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ενεργοποιήσουν το σύστημα συναγερμού, υπάρχουν κι άλλες επιλογές διαμόρφωσης του χώρου (π.χ. να μην επιτρέπετε στο ζωάκι να έχει πρόσβαση σε όλο το σπίτι όταν λείπετε) ή θα πρέπει να εξετάσετε τις επιλογές για συσκευές ασφαλείας εκτός από τους ανιχνευτές PIR. Για παράδειγμα, οι αισθητήρες σε πόρτες και παράθυρα μπορούν να καλύψουν επαρκέστατα τις ανάγκες σας για ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, η χρυσή τομή για το θέμα είναι οι PIR κάμερες, βασικό μέρος ενός «έξυπνου» συστήματος οικιακής ασφάλειας. Οι κάμερες PIR τραβούν στιγμιότυπα ή ακολουθία στιγμιότυπων (σε μορφή αρχείων jpeg) από αυτά που «βλέπει» το PIR στο δωμάτιο τη στιγμή της ενεργοποίησης του συναγερμού. Στη συνέχεια, τα αρχεία jpeg αποστέλλονται απευθείας στο smartphone σας μέσω της εφαρμογής συναγερμού που έχετε εγκαταστήσει στο τηλέφωνό σας. Έτσι, μπορείτε να δείτε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες από τον χώρο και να διαπιστώσετε τον λόγο για τον οποίο χτύπησε ο συναγερμός σας. Αν δεν είναι διάρρηξη, αλλά η παιχνιδιάρα γάτα σας ή ο σκύλος σας, μπορείτε να αφοπλίσετε εξ αποστάσεως το σύστημα συναγερμού και να το οπλίσετε ξανά.