Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του νέου σχήματος που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη βρίσκεται η κυβέρνηση με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει κούρεμα, επιμήκυνση και επιδότηση του δανείου.
Παρά τις έντονες αντιρρήσεις των τραπεζών το κυβερνητικό σχέδιο διαμορφώνεται και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί μετά τις 28 Φεβρουαρίου που εκπνέει ο νόμος Κατσέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας και για όσους δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη όπως είναι οι έμποροι αλλά και την καταβολή μικρότερης δόσης. Η ένταξη των δανειοληπτών στο νέο πλαίσιο θα είναι ηλεκτρονική και αυτόματη, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, η οποία θα προσομοιάζει στη ηλεκτρονική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με βάση αντικειμενικά κριτήρια, η εφαρμογή θα ενημερώνει αυτομάτως τον οφειλέτη εάν πληροί τα κριτήρια ένταξης σε καθεστώς προστασίας ή απορρίπτεται.
Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας οι οποίοι φαίνεται να κλειδώνουν προβλέπουν
1. Το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κινείται στο επίπεδο των 150.000 ευρώ. Οι τράπεζες θέλουν χαμηλότερο όριο, ακόμη και κάτω από το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ ακόμα πιο χαμηλό όριο θέλουν οι θεσμοί. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει μονομερώς στην υποβολή της πρότασής της προς τους θεσμούς, θέτοντας τον πήχη στις 150.000 ευρώ. Οι δανειστές ενδεχομένως να επιστρέψουν το σχέδιο για επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 120.000 με 130.000 ευρώ.
2. Κούρεμα του δάνειου όσων επιλεγούν για την ένταξη στο ν. Κατσέλη. Όχι όμως οριζοντίως. Θα διαγραφεί το τμήμα του δανείου που υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, αν το δάνειο είναι ύψους 150.000 ευρώ και η κατοικία του δανειολήπτη αξίζει 100.000 ευρώ, θα κουρεύεται το ποσό των 50.000 ευρώ. Αν η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη από το ύψος του δανείου ή ίση, δεν θα υπάρχει κανένα κούρεμα.
3. Το ποσό του δανείου που θα απομένει μετά τη διαδικασία αυτή (είτε με κούρεμα είτε όχι) θα διακανονίζεται με τη διάρκεια αποπληρωμής του να φθάνει ενδεχομένως και στα 25 χρόνια.
4. Η δόση του δανείου που θα προκύπτει και ανάλογα με τα εισοδήματα του δανειολήπτη, θα επιδοτείται μέχρι και κατά 1/3 από το ελληνικό δημόσιο.