Η πρόταση της Ουκρανίας για την ανταλλαγή χρέους, μια διαδικασία που είναι κρίσιμης σημασίας για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, έγινε αποδεκτή από την πλειονότητα των πιστωτών της εκτός από τη Ρωσία, που δεν συμμετείχε στη σχετική ψηφοφορία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει στην ανταλλαγή χρέους με κάποιους από τους μεγαλύτερους πιστωτές της προκειμένου να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό 15 δισεκ. δολαρίων στο πλαίσιο προγράμματος διάσωσης ύψους 40 δισεκ. δολαρίων υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά το σχέδιο χρειάζεται να εγκριθεί και από τους υπόλοιπους πιστωτές.

«Πάνω από το 75% των πιστωτών για κάθε ομόλογο ψήφισαν υπέρ της αναδιάρθρωσης» δήλωσε ο Γιατσενιούκ. «Όπως αναμενόταν, η μόνη χώρα που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ήταν η Ρωσική Ομοσπονδία».

«Εάν νομίζουν ότι είναι μοναδικοί, είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στο δικαστήριο…Εάν είναι όπως οι υπόλοιποι, τότε προτείνουμε στις 29 Οκτωβρίου να δεχθούν τους ίδιους όρους που οι άλλοι πιστωτές αποδέχθηκαν» είπε ο Γιατσενιούκ.

«Η Ρωσία δεν θα έχει διαφορετικούς όρους (για την ανταλλαγή χρέους)… Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε νομικό πόλεμο με τη Ρωσία», τόνισε.