Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εξέδωσε ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, παρέχοντας την πρώτη χρηματοπιστωτική βοήθεια αφότου ιδρύθηκε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, τα ομόλογα, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται σε 39,5 δισ. ευρώ, πρόκειται να σταλούν στον ισπανικό εποπτικό φορέα FROB, αρμόδιο για την ανασυγκρότηση των τραπεζών στην Ισπανία.

Τα 18 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, τα 9 δισ. ευρώ για την Catalunya Banc, τα 5,4 δισ. ευρώ για την Novagalicia Banco και τα 4,5 δισ. ευρώ στην Banco de Valencia.

Περίπου 2,5 δισ. ευρώ, θα διατεθούν στην Sareb, την «κακή τράπεζα» η οποία θα διαχειριστεί εφεξής τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.

Οι τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες ήταν αυτές που είχαν εκτεθεί περισσότερο στη «φούσκα» των ακινήτων στην Ισπανία κι επλήγησαν περισσότερο από την κατάρρευση του τομέα το 2007.

«Ο ΕΜΣ άρχισε πλέον να εκπληρώνει ενεργά τον ρόλο του, ως ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης στην ευρωζώνη», ανέφερε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.