Μετά από ένα τριήμερο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Ζάππειο Μέγαρο, έπεσε χθες το απόγευμα η αυλαία του 1ου Athens Innovation Festival. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, περισσότερες από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να έρθουν σε επαφή με έμπειρα στελέχη της αγοράς, πραγματοποιήθηκαν 15 εκπαιδευτικά workshops και 11 παράλληλα θεματικά πάνελ.
Το τριήμερο Φεστιβάλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας διοργάνωσαν το ΕΒΕΑ και η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ).
Στην ομιλία του στην τελετή λήξης, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε: «Το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας της Αθήνας, μια καινούρια, φιλόδοξη πρωτοβουλία για για τη στήριξη της δημιουργικής επιχειρηματικότητας, ολοκληρώνεται σήμερα. Για τρεις ημέρες, το Ζάππειο Μέγαρο απέκτησε ζωντάνια και παλμό: από δεκάδες νέες επιχειρήσεις, νέες ιδέες, νέους ανθρώπους κάθε ηλικίας, νέες τεχνολογίες, νέες γνώσεις, νέες ευκαιρίες, νέες επαφές και συνεργασίες.
Έγινε χώρος συνάντησης νεοφυών επιχειρηματικών σχημάτων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, αυτοδιοικητικών φορέων, φορέων στήριξης της καινοτομίας, επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.
Φιλοξένησε ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις, αλλά και χρήσιμες ενημερωτικές δράσεις, εργαστήρια και ευκαιρίες δικτύωσης.
Η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης δεν αποτυπωνται μόνο στα ποσοτικά στοιχεία: αποτυπώνεται στις εξαιρετικές, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. Αποτυπώνεται στο υψηλό επίπεδο και στο ουσιαστικό περιεχόμενο των παράλληλων δράσεων.
Αποτυπώνεται στις επαφές, στις συμφωνίες και στις προοπτικές που γεννήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Αποτυπώνεται στον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων, στο ενδιαφέρον των επισκεπτών, στο κλίμα γιορτής που επικράτησε εδώ, όλες αυτές τις ημέρες.
Στόχος μας ήταν από την αρχή, να αποτελέσει αυτή η διοργάνωση το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός θεσμού που θα υπηρετεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
Ενός θεσμού που θα εμπλουτίσει τις δομές, τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχουμε ως ΕΒΕΑ στις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και σε όλους όσοι πιστεύουν και επενδύουν στις δυνατότητες της καινοτομίας.
Ενός θεσμού που θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε την Αθήνα μεταξύ των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, οι οποίες αγκαλιάζουν και στηρίζουν την καινοτομία.
Ενός θεσμού που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ως θετική επιλογή για ανθρώπους με γνώσεις, με ταλέντο και φιλοδοξίες. Αλλά και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Για την αντιμετώπιση της διαρροής ανθρώπινου κεφαλαίου από τη χώρα. Για τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης και συνεκτικής ανάπτυξης.
Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που θα το επισημάνουμε: καλώς ή κακώς ζούμε στην εποχή της οικονομίας της γνώσης. Η τεχνολογική πρόοδος και η καινοτομία αποτελούν στρατηγικούς μοχλούς ανάπτυξης, για κάθε χώρα που θέλει να διασφαλίσει συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.
Η Ελλάδα, παρά τις χίλιες δυο ελλείψεις και αδυναμίες της, διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ένα εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό, που μπορεί να υποστηρίξει τόσο την παραγωγή γνώσης, όσο και την οικονομική της αξιοποίηση με τη μορφή της επιχειρηματικής καινοτομίας.
Δυστυχώς, αυτό το κεφάλαιο δεν το έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς μέχρι τώρα. Έχουμε μια οικονομία που βασίζεται ακόμη σε δραστηριότητες υπηρεσιών χαμηλής έντασης γνώσης και σε μια παραγωγή που – στο μεγαλύτερο μέρος της – είναι προσανατολισμένη στην εγχώρια ζήτηση.
Μας λείπουν ακόμη επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας.
Το γιατί μας λείπουν είναι μεγάλη ιστορία. Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ως τώρα ένα αποτελεσματικό σύστημα καινοτομίας είναι γνωστοί. Έχουν αναλυθεί σε πολυάριθμες μελέτες, έχουν επισημανθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το πώς θα αποκτήσουμε περισσότερες καινοτόμες επιχειρήσεις είναι το ζήτημα που οφείλει τώρα να μας απασχολήσει.
Πρέπει να δημιουργήσουμε και στη χώρα μας συνθήκες άνθισης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Και στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων.
Είδαμε, στην έρευνα που παρουσιάστηκε χθες από τον κ. Μαύρο, ότι περισσότεροι από 8 στους 10 επιχειρηματίες θεωρούν την καινοτομία ως όχημα για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση. Και 7 στους 10 θέλουν προσωπικά να συμβάλουν στο να αποκτήσει η χώρα μας μια καινοτόμο οικονομία, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει ένα θετικό κλίμα για την προώθηση των κατάλληλων πολιτικών και μέτρων. Η καινοτομία, έστω και ως έννοια σε αυτή τη φάση, αρχίζει να εντάσσεται στην επιχειρηματική κουλτούρα της χώρας. Αρχίζει να παίρνει θέση σε όλο και περισσότερα επιχειρηματικά πλάνα, να απασχολεί όλο και περισσότερους νέους, αλλά και έμπειρους επιχειρηματίες.
Μέσα από τις δράσεις που έχουμε υλοποιήσει ως ΕΒΕΑ στον τομέα αυτό, έχουμε λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την αγορά: θέλουμε να στραφούμε στην καινοτομία, χρειαζόμαστε περισσότερη ενημέρωση, χρειαζόμαστε ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση, χρειαζόμαστε αποτελεσματική στήριξη και καθοδήγηση.
Εμείς θα συνεχίσουμε να απαντούμε σε αυτή την ανάγκη, αναβαθμίζοντας και εμπλουτίζοντας διαρκώς τις δράσεις και τις υπηρεσίες μας.
Απευθύνουμε, όμως, το ανάλογο μήνυμα και προς την Πολιτεία. Τις προηγούμενες ημέρες μας τίμησαν με την παρουσία τους στο Φεστιβάλ κυβερνητικά στελέχη, πολιτικοί και εκπρόσωποι κομμάτων.
Από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους, μπορεί κανείς να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η καινοτομία αποτελεί ένα από τα – λίγα, έστω – πεδία, στα οποία υπάρχει σύμπλευση απόψεων και συναίνεση.
Ας αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Με κοινής αποδοχής και στήριξης πολιτικές, για τη βελτίωση του ρυθμιστικού και διοικητικού περιβάλλοντος. Για την αναβάθμιση του συστήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Για την ανάπτυξη σύγχρονων και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων. Για την προσέλκυση κεφαλαίων. Για μια σαφή, σταθερή και ευνοϊκή φορολογική πολιτική, που ενθαρρύνει την ανάληψη νέων εγχειρημάτων. Για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ιδιαίτερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υποστηρίξει ουσιαστικά την ανάπτυξη της καινοτομίας.
Όλα όσα είδαμε να παρουσιάζονται και να συμβαίνουν εδώ, στο Ζάππειο τις προηγούμενες ημέρες, δείχνουν ότι αξίζει να προσπαθήσουμε περισσότερο.
Στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει πλέον μια πολύτιμη “μαγιά” καινοτομίας. Επιχειρήσεις, επιστήμονες, δίκτυα, άνθρωποι που μπορούν και θέλουν να προχωρήσουν μπροστά.
Ας βοηθήσουμε να γίνουν περισσότεροι. Ας ανοίξουμε το δρόμο στην καινοτομία.
Κι ας είμαστε του χρόνου πάλι εδώ, με ακόμη πιο πολλές νέες ιδέες, με ακόμη πιο πολύ κόσμο, με ακόμη πιο πολλή αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και ενθουσιασμό.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, σε όσους του έδωσαν ζωή με τη συμμετοχή τους, σε όλους εσάς που το στηρίξατε με την παρουσία σας».