Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με αφορμή την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm» ο Παναγιώτης Πετράκης , καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως είπε το Ταμείο αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις του λαμβάνοντας υπόψιν και πραγματικά γεγονότα. Ο κ. Πετράκης εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία από το 2017 θα αρχίσει να καταγράφει ανάπτυξη περί του 2,7% με 2,8% , όπως αναφέρει και στην έκθεση του, το ΔΝΤ. Τόνισε ότι στις ίδιες εκτιμήσεις έχει προχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κυβέρνηση. Για την αλλαγή του κλίματος και των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφονται στην έκθεση του ΔΝΤ , ο κ. Πετράκης είπε πως το Ταμείο συνεκτίμησε κυρίως τρεις παράγοντες. Πρώτα από όλα η χώρα πέρασε την περίοδο της ύφεσης , η οποία ξεκίνησε το α’ εξαμήνο του 2015, επίσης παρατήρησε μια κυκλική ανοδική κίνηση -η οποία στηρίζεται στην αύξηση των αποθεμάτων, στην τουριστική κίνηση του καλοκαιριού και στο γεγονός ότι αρκετά παράλληλα μέρη της σκιώδους οικονομίας απεκαλύφθησαν – όπως υπογράμμισε.
Ειδικά στο σκέλος της σκιώδους οικονομίας (παράλληλη οικονομία) , ο κ. Πετράκης τονίζει ότι τα capital controls και οι εκτεταμένοι έλεγχοι της εφορίας στα νησιά για το ΦΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων.
«Βασική προϋπόθεση για να συμβούν αυτά είναι να μην υπάρξουν ανατροπές . Στην οικονομική πολιτική δεν βλέπω, ωστόσο μπορεί να έχουμε μια πολιτικού τύπου αναταραχή ή μια εξωτερική αρνητική επίδραση», τονίζει ο κ. Πετράκης και συμπληρώνει: «γενικά όμως οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί , εάν εξαιρέσουμε το φόβο των σχέσεων με τους Ανατολικούς μας γείτονες που μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό μας της επόμενης χρονιάς».
Ερωτηθείς εάν η διευθέτηση του χρέους είναι σημαντική εξέλιξη για την πορεία της οικονομίας , απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα του χρέους… μπορεί να κάνουν μια πολύ καλή διευθέτηση και να εφαρμοστεί μια οικονομική πολιτική , με 50.000 προσλήψεις στο δημόσιο μέσα σε ένα χρόνο και αυτό να ξετινάξει όλα τα θετικά που θα προέλθουν από αυτή την ιστορία».