Με εκκρεμότητες και το χάσμα να παραμένει στα κόκκινα δάνεια ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών. Το κουαρτέτο ζητά να εξαιρεθεί από το καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη το 70% των δανειοληπτών, απειλώντας με εμπλοκή στην διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, αφού το θέμα των κόκκινων δανείων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των υποχρεώσεων της χώρας.
Από την κυβέρνηση τονίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει ο δρόμος μαζικών πλειστηριασμών, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει χθες στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο πως «η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε αρένα πλειστηριασμών». Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε ως «γεφυροποιός» και σύμμαχος στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μιλώντας στο ελληνικό κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς «μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες».
Τι ζητά το κουαρτέτο
Η εμπλοκή έχει επέλθει στο ποσό το οποίο θα αποτελεί το όριο προστασίας των δανειοληπτών, καθώς η ελληνική πλευρά ζητά προστασία από πλειστηριασμούς για κατοικίες αντικειμενικής αξίας μέχρι και 200.000 ευρώ, ενώ είχε ξεκινήσει από τις 300.000 για άγαμο συν 50.000 για έγγαμο και 25.000 για κάθε παιδί ως τρία παιδιά. Το κριτήριο για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προσδιορίζεται στα 35.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή καλύπτει το 72,3% των κόκκινων δανειοληπτών.
Από την άλλη πλευρά οι πιστωτές ζητούν αντικειμενική αξία ακινήτου από 70.000 ως 120.000 ευρω, ετήσιο εισόδημα ως 8.180 ευρω για άγαμο, 13.917 για έγγαμο και 3.350 για κάθε παιδί ως τρία παιδιά. Η πρόταση αυτή καλύπτει από το 17,3% εως το 40% των δανειοληπτών.
Τσακαλώτος: Μεγάλο αγκάθι ο νόμος Κατσέλη, υπάρχουν διαφορές
Για «μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Ερωτηθείς για το ποια είναι αυτά τα ζητήματα, διευκρίνισε: «Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο “μεγάλο αγκάθι”. Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα-δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές».
Εξηγώντας το πρόβλημα που υπάρχει με τον νόμο Κατσέλη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δέχεται να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στον νόμο Κατσέλη, ενώ εκκρεμεί το για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο, κάτι για το οποίο, όπως είπε, «μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι». Ωστόσο, όπως σημείωσε, στα κριτήρια υπάρχει μεγάλη διαφορά. «Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά», παραδέχθηκε.
Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πάντως πως δεν ισχύει ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση με τους Θεσμούς, ενώ ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα, απάντησε: «Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει».
Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στο αν είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. για την επόμενη εβδομάδα ή όχι, ενώ για τον ΦΠΑ δήλωσε: «Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον».