Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του κρίσιμου ελληνικού δημοψηφίσματος τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έρθει αντιμέτωπη με μία σειρά δύσκολων αποφάσεων για την Ελλάδα, γράφουν οι New York Times σε δημοσίευμα με τίτλο «Ημέρα αναμέτρησης των ελληνικών Τραπεζών με τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Ευρωζώνης»
Όπως διευκρινίζει το άρθρο το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο μέχρι πότε η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, αποτρέποντας μία πλήρη οικονομική κατάρρευση.
Κάνοντας αναφορά στο σημερινό δημοψήφισμα, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως «αν το αποτέλεσμα είναι “Ναι”, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι Έλληνες θα αποδεχτούν τα σκληρά μέτρα των διεθνών πιστωτών με αντάλλαγμα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, τότε ίσως η ΕΚΤ μπορέσει να δικαιολογήσει ευκολότερα την έκτακτη χρηματοδότηση και τα άλλα βήματα που κρίνονται απαραίτητα για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Είναι σίγουρο πως καμία χώρα δεν μπορεί “λειτουργήσει φυσιολογικά” χωρίς ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα».
«Αν το αποτέλεσμα δείξει “Οχι”, ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με μία δύσκολη επιλογή. Οι κανόνες της ΕΚΤ πιθανόν να απαιτούν να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, αναφέρει ο αρθρογράφος. Βέβαια ίσως ο κ. Ντράγκι μπει στον πειρασμό να τους παρακάμψει, εφόσον μια ενδεχόμενη διακοπή της στήριξης μπορεί να προκαλέσει απερίγραπτες δυσκολίες στους Έλληνες στέλνοντας τη χώρα εκτός ευρώ, συμπληρώνει.
Τη Δευτέρα, η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει για τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, από τον οποίο εξαρτώνται τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των εκροών καταθέσεων. Υπό τους τραπεζικούς κανονισμούς, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δίνει δάνεια σε αφερέγγυες τράπεζες. Αν το αποτέλεσμα είναι «Οχι», δύσκολα θα συνεχίσουν να τις θεωρούν φερέγγυες, αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά, τονίζει, η ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα προσεκτική, γιατί δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για οικονομικό ή ανθρωπιστικό χάος που μπορεί να προκαλέσει μία απόφασή της.
Όπως και να έχει, η κατάσταση είναι δύσκολη, και δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο για να βασιστεί μια εκτίμηση.
«Είναι δίκαιο να πούμε πως μπορούμε να περιμένουμε εκπλήξεις μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Nicolas Véron, του Bruegel, ενός ερευνητικού οργανισμού των Βρυξελλών. «Σαφώς, πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά».