Πυρετός διαβουλεύσεων και επαφών ξεκινάει για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα από σήμερα μέχρι και την ημέρα της… κρίσης, Δευτέρα, για την οποία έχει προγραμματιστεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει από την Αγία Πετρούπολη και το τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ρίχνεται απευθείας στην αρένα της προπαρασκευής της Συνόδου Κορυφής, μέσα στο πιο πολωμένο κλίμα από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας και με τη δαμόκλειο σπάθη της χρεωκοπίας να κρέμεται πάνω από τη χώρα πιο απειλητική από ποτέ.
Η πλευρά των πιστωτών έχοντας σκληρύνει σε πρωτοφανή βαθμό τη στάση της, μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έστειλε την Παρασκευή σαφές τελεσίγραφο: Ή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής ή χρεωκοπία.
«Η Σύνοδος κορυφής θα βάλει τέλος στις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει μαγική λύση» δήλωσε ο Ντ. Τούσκ τονίζοντας ότι «το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώσει, όπως επίσης και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό».
«Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση» τόνισε ο Τουσκ.
Κάπως πιο διαλλακτική, αφήνοντας παράθυρο για συνέχιση των διαβουλεύσεων, το οποίο ουσιαστικά παραπέμπει σε νέα παράταση του προγράμματος, εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών τόνισε την Παρασκευή ότι «η Σύνοδος την Δευτέρα μπορεί να γίνει μια σύνοδος αποφάσεων, εάν υπάρχει μια βάση για απόφαση» και πρόσθεσε ότι, εάν ως τότε δεν υπάρχει βάση για απόφαση, η συνάντηση θα είναι απλώς μια «Σύνοδος Διαβουλεύσεων» και θα πρέπει να συνεχιστεί η αναμονή.
Πάντως, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου το τελεσίγραφο Τουσκ χαρακτηρίστηκε «αναμενόμενο και αχρείαστο». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι «τέτοιου είδους τελεσίγραφα δεν προάγουν το διάλογο για την εξεύρεση μίας λύσης και δεν θα κάμψουν τις αντιστάσεις μας στις κόκκινες γραμμές για μία βιώσιμη λύση».
Το ίδιο μήνυμα εξάλλου είχε επιχειρήσει να στείλει και ο Αλέξης Τσίπρας για μία ακόμη φορά μέσω της συνέντευξής του στην αυστριακή Κουρίρ, στην οποία τόνισε ότι ένα Grexit θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη, επομένως δεν το θέλει καμία από τις δύο πλευρές των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα το πιθανότερο σενάριο που προκρίνεται από μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου και μέσα από διαρροές είναι ουσιαστικά μία ενδιάμεση συμφωνία – παράταση έξι έως εννέα μηνών, η οποία θα δώσει χρονικό περιθώριο για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, θα παρέχει στην Ελλάδα τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος την 1η Ιουλίου και θα αφήσει εκτός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πριν τη Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές που υπάρχουν σε τεχνικό επίπεδο σε έκτακτο Eurogroup στις 16:00 το μεσημέρι, ενώ το διεθνές πρακτορείο Reuters την Παρασκευή ανέφερε ότι θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο χρεωκοπίας εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα που μυρίζει μπαρούτι, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει αλλεπάλληλες επαφές τόσο με τα μέλη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης όσο και με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με ευρωπαίους ηγέτες για να προλειανθεί το έδαφος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία είχε προγραμματιστεί από το βράδυ της Τετάρτης, πριν την αναχώρηση του Έλληνα πρωθυπουργού για την Αγία Πετρούπολη, με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δεσμεύεται έναντι του κ. Τσίπρα για διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές με τους πιστωτές και κυρίως με το ΔΝΤ που επιμένει στη σκληρή γραμμή περικοπών στο Ασφαλισιτκό. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν αποκατασταθεί μέχρι… χθες που ο πρόεδρος της Κομισιόν εξερράγη, τονίζοντας ότι «δεν καταλαβαίνω τον Αλέξη Τσίπρα».
«Εχω επανειλημμένα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν πρέπει να στηρίζονται σε εμένα ότι θα μπορώ να αποτρέψω σε κάθε περίπτωση μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Spiegel ο επικεφαλής της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «η εμπιστοσύνη που του έδειξα δεν ανταποδώθηκε ισομερώς».
«Αντι να παραπονιέται θα έπρεπε να πει στον ελληνικό λαό ότι η Κομισιόν του προσέφερε επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ από το 2015 έως το 2020. Αν ήμουν Ελληνας πρωθυπουργός, θα το ‘πουλούσα’ αυτό ως επιτυχία», τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν άκουσε κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό.