Επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποίησε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου κλιμάκιο στελεχών της Πειραιώς με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου. Αναγνωρίζοντας τη δυναμική του τουριστικού κλάδου στο νησί, η Πειραιώς έχει σήμερα χρηματοδοτήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, μιλώντας σε εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν πελάτες της Τράπεζας, ο στόχος είναι το ποσό αυτό να ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και να ενημερωθεί για τις προκλήσεις και τις ανάγκες του κλάδου, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική επιλογή της Τράπεζας να στηρίζει τις προσπάθειες των τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικά για τις επενδύσεις προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιωσιμότητας. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση αυτό αποδεικνύει και το χαρτοφυλάκιο ύψους 3,5 δισ. ευρώ στον τουρισμό που διαθέτει η Τράπεζα. 

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Πειραιώς βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, και πως η πορεία αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. «Ο σχεδιασμός μας προβλέπει την αύξηση των χρηματοδοτήσεων κατά 6 -7% ετησίως τα επόμενα χρόνια, μέγεθος που σε συνδυασμό με την αύξηση του ΑΕΠ, θα ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και θα συμβάλλει στην πολιτική της Τράπεζας να δημιουργεί αξία και να επιστρέφει μέρος της αξίας αυτής στην κοινωνία, μέσω ενός ευρέως προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας που υλοποιεί», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι είναι θετικές και πως αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς από θεσμικούς οργανισμούς, την επενδυτική κοινότητα και οικονομικούς αναλυτές. «Είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω για ακόμα μια φορά το θετικό κλίμα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία κατά την πρόσφατη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον», ανέφερε.   

Ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, επικεφαλής της Εταιρικής και Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Πειραιώς, επισήμανε ότι «η Τράπεζα είναι στο προσκήνιο της χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχοντας αυξήσει τα δανειακά υπόλοιπα κατά 6 δισ. ευρώ τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Πρωταγωνιστεί δε, στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμφωνίες ύψους 1,7 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση ειδικά στον τουριστικό κλάδο 35 επενδύσεων, συνολικού ύψους 840 εκατ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου». 

«Στον ξενοδοχειακό κλάδο διατηρούμε τα μεγαλύτερα δανειακά υπόλοιπα στην Τράπεζα, περίπου 3,5 δισ. ευρώ, καθώς πιστεύουμε στον Έλληνα ξενοδόχο και στον κλάδο που έχει περάσει μεν τις περισσότερες κρίσεις την τελευταία δεκαετία, αλλά καταγράφει τα χαμηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία, κάτι που οφείλεται στον επαγγελματισμό των επιχειρηματιών και τη στήριξη που παρέχουν στις επιχειρήσεις τους με κάθε τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Τζούρος. 

Στην τοποθέτησή του ο  Ηλίας Λεκκός, Chief Economist της Πειραιώς αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην αναπτυξιακή φάση του οικονομικού κύκλου, με ρυθμό αισθητά υψηλότερο της ευρωζώνης. «Άμεση συνέπεια της αναπτυξιακής τροχιάς είναι τόσο η ανάκαμψη της απασχόλησης όσο και η βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας. Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει, τόνισε, η περαιτέρω βελτίωση των επενδύσεων και η απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης». Σε αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Λεκκό, «η ελληνική οικονομία θα λάβει σημαντική βοήθεια από την εξελισσόμενη διαδικασία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και μείωσης επιτοκίων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)».

Ο Μάνος Δροσατάκης, CEO της IOLCUS Investments, μέλος του Ομίλου της Πειραιώς αναφέρθηκε στις επενδυτικές επιλογές στη σημερινή συγκυρία «με τις αμερικανικές μετοχικές αγορές να βρίσκονται, λίγο πριν τις εκλογές στη χώρα, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ακολουθώντας την ισχυρή δυναμική της αμερικάνικης οικονομίας και της εταιρικής κερδοφορίας, τις ευρωπαϊκές να υστερούν σε αποδόσεις και κερδοφορία εξαιτίας των οριακά θετικών ρυθμών ανάπτυξης της ευρωζώνης και τα επιτόκια να ακολουθούν πτωτική πορεία, επηρεάζοντας τις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες γίνονται ελκυστικότερες  όσο μεγαλώνει η διάρκεια του τίτλου». 

Επίσης ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής διαχείρισης επισημαίνοντας ότι «επιτυγχάνεται επαρκής διαφοροποίηση με επενδύσεις και σε εναλλακτικά προϊόντα, ενεργή διαχείριση ανάλογα με την οικονομική συγκυρία, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, και συνεχής παρακολούθηση και διαχείριση του κινδύνου». Αναφερόμενος στη σωστή προσέγγιση δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου τόνισε ότι «πριν καθοριστεί η στρατηγική κατανομή προέχει ο σωστός προγραμματισμός και ο σωστός προσδιορισμός του επενδυτικού κινδύνου». Όσον αφορά τις προσδοκώμενες μακροπρόθεσμες ετήσιες αποδόσεις  εκτίμησε ότι ανάλογα με τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου μπορούν να κυμανθούν από 3.5% έως 6%.