Η θεσμοθέτηση της 10ετούς παραγραφής των οφειλών προς τον e- ΕΦΚΑ, τελεί σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που μείωσε τον χρόνο παραγραφής των οφειλών από την 20ετία στη 10ετία, όπως ήταν και πριν το νόμο Κατρούγκαλου, αναφορικά με τις οφειλές προς το ΙΚΑ. Ο δικηγόρος-εργατολόγος – LL.M και Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Ι. Κουτσούκος μίλησε στο Newsbeast, για το τι ισχύει.
«Βασικό ζητούμενο είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν την βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων» ανέφερε αρχικά ο κ. Κουτσούκος. Παράλληλα επισήμανε πως «η 10ετία παραγραφής επανεκκινείται μετά από κάθε διακοπτική κίνηση της Διοίκησης (βεβαίωση, αναγκαστικά μέτρα κλπ)».
Κατά συνέπεια, οφειλές που δημιουργήθηκαν για απασχόληση, η οποία παρασχέθηκε την περίοδο 2006 – 2011 με 2012 είναι εκείνες που θα οδηγηθούν τώρα σε παραγραφή. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο νομικός «εκείνο που δεν έχει καταστεί απολύτως συνειδητό μέχρι και σήμερα από τους οφειλέτες στον e-ΕΦΚΑ είναι ότι η αναγνώριση της παραγραφής ισοδυναμεί και με “αποδυνάμωση” της (απόδοσης της) συνταξιοδοτικής παροχής που θα λάβουν, εφόσον ο παραγεγραμμένος χρόνος θεωρείται εν τέλει και μη συντάξιμος».
Σε πλείστες περιπτώσεις, η αναγνώριση της παραγραφής είναι αναπόφεκτη και επιλογή-μονόδρομος για τους (μεγαλο)οφειλέτες, αφού συνιστά το εργαλείο για να μπορέσουν να λάβουν έστω και μια στοιχειώδη συνταξιοδοτική παροχή, αλλά, σε άλλες περιπτώσεις, απαιτείται σύνεση και περίσκεψη πριν την ενεργοποίηση της παραγραφής, καθώς θα πρέπει πρωτίστως να προτάσσεται η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους για να μην απωλεσθεί η απόδοση στη σύνταξη και, εάν αυτή φαντάζει δυσχερής έως αδύνατη, τότε να προκρίνεται ως έσχατη λύση η παραγραφή.
Διαγραφή χρεών
Διαφορετικό ζήτημα από την παραγραφή συνιστά η περίπτωση διαγραφής χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων (πρώην ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ, πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ), σε περίπτωση οριστικής (και ιδίως αναδρομικής) παύσης εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ.
«Όπως είναι ευρέως αποδεκτό, διαγραφή από τα Μητρώα Ασφαλισμένων δύναται να λάβει χώρα, μόνο κατόπιν οριστικής διακοπής του ασφαλιστέου στον e-ΕΦΚΑ επαγγέλματος» τόνισε ο κ. Κουτσούκος στο Newsbeast και διευκρίνισε πως «ως ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος λαμβάνεται η βεβαιωθείσα από τη Δ.Ο.Υ. ημερομηνία οριστικής παύσης εργασιών του φυσικού ή νομικού προσώπου. Για παράδειγμα, ως ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος του αυτοκινητιστής (πρώην ΤΣΑ) λαμβάνεται η ημερομηνία κατά την οποία με οποιοδήποτε τρόπο αποξενώθηκε από το Δ.Χ. αυτοκίνητο.
Πιο αναλυτικά, για τη διαγραφή προσώπου που υπήχθη στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, ως μέλος εταιρείας, απαιτείται λύση της εταιρείας ή τροποποίηση του καταστατικού αυτής, με αποχώρηση του μέλους. Στην περίπτωση εταιρείας Α.Ε με εμπορική, βιοτεχνική ή επαγγελματική δραστηριότητα διαγραφή πραγματοποιείται με τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο κάτω του 3% ή της απώλειας της ιδιότητας του μέλους του Δ.Σ. Ως ημερομηνία διαγραφής από τα Μητρώα ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, λαμβάνεται η τελευταία ημέρα του μήνα εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η διακοπή της δραστηριότητας .
Διαγραφή προσώπου εγγεγραμμένου στα Μητρώα Ασφαλισμένων, είτε για ατομική επιχείρηση, είτε ως μέλος εταιρείας, δεν είναι δυνατή στην περίπτωση που δηλωθεί αδράνεια στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. «Μετά την οριστική παύση εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, η διαγραφή από τα Μητρώα Ασφαλισμένων δύναται να ανατρέξει σε παρελθόντα χρόνο, εφόσον τούτο προκύπτει από την ημερομηνία διακοπής της δραστηριότητας που βεβαιώνει η αρμόδια Δ.Ο.Υ.» κατέληξε ο νομικός.