Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες η απαιτούμενη διάταξη για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, σε προ μνημονίων επίπεδα. Τις επόμενες εβδομάδες εργοδότες και εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους, τις οποίες θα αξιολογήσει το ΚΕΠΕ και στις αρχές Μαρτίου ο Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τις νέες αυξήσεις. Η διαδικασία διαλόγου θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου. Η αύξηση αφορά σε 650.000 εργαζόμενους με πλήρη ή μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
«Τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί η τροπολογία για το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με τον κατώτατο μισθό» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες τρίτη (10/01) στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM. «Όπως έγινε και πέρυσι, θα βρεθεί μία ισορροπημένη λύση που θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συνδυάζει δύο παραμέτρους: αφενός μεν την πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και, ιδιαίτερα, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την αύξηση του πληθωρισμού, λόγω της διεθνούς κρίσης αφετέρου δε την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες, επίσης, υφίστανται τη διεθνή κρίση» διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Για τα 3 σενάρια αυξήσεων των μισθών μίλησε στο Newsbeast ο κ. Γιάννης Χατζησαλάτας – Οικονομικός σύμβουλος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου των Εφοριακών.
«Τα σενάρια για το ποσοστό της αύξησης ποικίλουν. Η πιθανότερη περίπτωση είναι μια αύξηση της τάξης του 5,5%, που θα φέρει το ποσό στα 752 ευρώ, στα προ-μνημονιακά επίπεδα δηλαδή. Αυτό μεταφράζεται σε 30 ευρώ επιπλέον στο καθαρό εισόδημα» τόνισε ο σύμβουλος επιχειρήσεων.
Ωστόσο, «δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις της τάξεως του 6,5%, 8% ή 9,5%, δηλαδή στο όριο του πληθωρισμού. Εκεί τα μεικτά ανεβαίνουν στα 781 ευρώ, τα καθαρά στα 665 ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Χατζησαλάτας.
Αναλυτικά τα πιθανά σενάρια:
- 5,5% με διαμόρφωση στα 751 ευρώ μεικτά
- 7,75% με διαμόρφωση στα 763 ευρώ μεικτά (με βάση την αύξηση στις συντάξεις)
- 9,5% με διαμόρφωση έως τα 780 ευρώ μεικτά (με βάση τον πληθωρισμό).
Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζησαλάτας, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα παρασύρει προς τα πάνω μια σειρά επιδομάτων. Αναλυτικά:
Επιρροή αύξησης στα επιδόματα
- Επίδομα ανεργίας (55% του ημερομισθίου)
- Αύξηση στα 461,82 ευρώ από 438 ευρώ (με αύξηση 5,5%)
- Αύξηση στα 473 ευρώ από 438 ευρώ (με αύξηση 8%)
- Αύξηση στα 479,3 ευρώ από 438 ευρώ (με αύξηση 9,5%)
Αντίστοιχες αυξήσεις θα υπάρξουν όμως και σε άλλα επιδόματα όπως το «ξεπάγωμα» των 3ετιών